Italija odbacuje predloženi odgovor EU-a na korona virus

Giuseppe Conte je pozvao na pokretanje evropskih 'obveznica za oporavak' (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u četvrtak da je na samitu lidera Evropske unije odbacio predložene mjere u borbi protiv ekomske krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

U saopćenju iz njegovog kabineta, koje je objavljeno dok je videokonferencija čelnika zemalja EU-a još uvijek trajala, Conte je naveo kako su prijedlozi nedovoljno hrabri i dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja.

Conte nije otkrio šta će Italija učiniti ako Evropa ne uspije postići dogovor, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Španski premijer Pedro Sanchez složio se s predloženim rokom, saopćio je Conteov kabinet.

U govoru u italijanskom Senatu prije samita EU-a, Conte je pozvao na pokretanje evropskih “obveznica za oporavak” za finansiranje “hrabrog odgovora” na epidemiju koja se proširila svijetom.

Prijedlog o zajedničkom dugu

“Evropa će se s ovim šokom moći suočiti samo vanrednim i iznimnim mjerama”, rekao je italijanski premijer zastupnicima i dodao da će Evropu pogoditi “teška i ozbiljna” recesija.

Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju, pozvalo je na stvaranje svojevrsnog instrumenta zajedničkog duga, ali su se tome suprotstavile Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska.

Conte je kazao da bi svaka zemlja i dalje ostala odgovorna za svoj javni dug i tako pokušao suzbiti otpor prema instrumentu zajedničkog duga.

“Moramo reagirati inovativnim finansijskim instrumentima”, dodaje se u saopćenju iz kabineta italijanskog premijera.

U Italiji je od korona virusa umrlo više ljudi nego u bilo kojoj drugoj zemlji; u nešto više od mjesec dana umrlo je 8.215 osoba.

Očekuje se značajan pad BDP-a

Ministar privrede Roberto Gualtieri rekao je zastupnicima u Parlamentu ove sedmice da očekuje pad italijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovici ove godine.

Izvor iz Vlade otkrio je za Reuters da bi italijanski BDP mogao pasti za više od tri posto u 2020. godini.

Druga predviđanja još su pesimističnija; iz Goldman Sachsa očekuju da će BDP treće najveće ekonomije eurozone ove godine pasti za 11,6 posto.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao je na novi Marshallov plan, nazvan po američkom paketu pomoći kojim je počeo oporavak zapadne Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Italiji je očajnički potrebna snažna poruka, ali krizi se ne nazire kraj i trebamo uštedjeti energije za kasnije”, rekao je evropski diplomata.

Izvor: Agencije