Italija pozvala ambasadora Francuske na razgovor zbog kritika

Izbjeglice, Migranti, Spašavanje, Aquarius
Zbog prekrcanosti 'Aquariusa', migranti su u utorak prebačeni na još dva italijanska broda (EPA)

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu na razgovor francuskog veleposlanika, nakon što je Pariz oštro kritizirao odbijanje Rima da primi više od 600 izbjeglica i migranata sa spasilačkog broda u Sredozemnom moru, prenosi Tanjug.

Tome je prethodilo priopćenje talijanske Vlade u kojem stoji kako odbija da joj “licemjerne lekcije” dijeli zemlja poput Francuske, koja okreće glavu od migrantskog pitanja, nakon što je Pariz osudio odluku Rima da na svoje tlo ne primi izbjeglice i migrante s broda “Aquarius”.

“Izjave koje se tiču [humanitarnog broda] ‘Aquarius’ koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće”, piše u izjavi Vlade, u kojoj se naglašava da “Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koje radije okreću glavu kada se radi o pitanju imigracije”, prenosi Hina.

Francuska je u utorak uputila kritike novoj talijanskoj Vladi, nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s “Aquariusa”.

Francuska usvajala i oštrije mjere

Šestodvadeset i devet migranata, među kojima 11 djece i sedam trudnica, od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu, nakon što su Italija i Malta odbile da pristanu u njihove luke.

Španjolska je neočekivano u ponedjeljak ponudila da primi skupinu migranata koji su spašeni uz libijske obale tijekom vikenda.

Međutim, humanitarni brod “Aquarius” je prekrcan, što čini četverodnevni put do Španjolske iznimno opasnim.

Stoga su migranti prebačeni na još dva talijanska broda u utorak, prije nego će krenuti na put prema zapadu.

Time je ostao samo jedan humanitarni brod, koji patrolira oko libijske obale.

“Aquariusu” će trebati desetak dana da otplovi do Španjolske i vrati se, čime nizozemski “Sea Watch 3” ostaje sam kod Libije u potrazi za migrantima.

‘Visok stepen cinizma i neodgovornosti’

Primili smo “gestu solidarnosti od Španjolske. Ta gesta nije došla od Francuske, koja je višekratno usvajala mjere koje su oštrije” u smislu prihvata migranta, kaže se u tekstu talijanske Vlade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je ranije u utorak da zemlja čija je obala najbliža snosi odgovornost za migrante, po pomorskom zakonu.

Macron je osudio blokadu “Aquariusa”, kazavši da je po međunarodnom zakonu Italija trebala primiti migrante.

“Postoji visok stupanj cinizma i neodgovornosti u ponašanju talijanske Vlade oko ove dramatične humanitarne situacije”, rekao je on.

Da je brodu francuska obala bila bliža, mogao bi pristati u Francuskoj, kazao je predsjednik, pozdravljajući odluku Španjolske koja je odlučila primiti brod.

Italija je odvratila da Francuska svakodnevno vraća migrante s francusko-talijanske granice Ventimilla.

Podrška Viktora Orbana Italiji

Italija ima potporu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je prijatelj novog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

“Bilo je tako depresivno slušati godinama da je nemoguće zaštititi pomorske granice”, rekao je Orban novinarima u Budimpešti.

“Snaga volje vratila se u Italiju.”

Macron bi u petak trebao primiti novog talijanskog premijera Giuseppea Contea, uoči Europskog vijeća 28. i 29. lipnja, a posebno važna tema njihovog sastanka upravo je pitanje izbjeglica i migranata.

Izvor: Agencije