Italija nema zvijezde, ali ima snažan tim

Prandelli: Neću vam reći o čemu sanjamo, dovoljno je kazati da treba imati velike snove (AP)

Italija u svom timu možda nema nogometaše sa poznatim imenima koji bi unijeli strah u srca svojih protivnika na Svjetskom prvenstvu, ali selektor ove reprezentacije Cesare Prandelli vjeruje da njihova kolektivna snaga ne smije biti zanemarena, prenosi agencija AFP.

Italijani, četverostruki prvaci svijeta, izborili su svoj 18. nastup na Mundijalu koji će se naredne godine održati u Brazilu, a do kraja kvalifikacija u grupi B su im preostali dueli sa Danskom i Armenijom.

Prandelli (56) je naslijedio Marcella Lippija nakon ponižavajuće eliminacije „Azzurra“ prije tri godine na SP-u u Južnoj Africi, da bi potom, protiv svih prognoza i vjerovanja, doveo Italiju do finala Evropskog prvenstva 2012. godine, gdje je poražen od Španije 0:4.

Petnaest mjeseci od tada Prandelli je dobio nešto odobravanja među italijanskim stručnjacima. Međutim, Italija, koja je i na svjetskim prvenstvima dvaput bila drugoplasirana, izgleda daleko od završene priče.

Pobijedila je u samo četiri od 17 prijateljskih mečeva i, usljed Prandellijevog taktiziranja sa personalom i formacijama, često je znala posrtati na putu ka Brazilu.

Pet primljenih golova

Sedam godina od četvrtog i posljednjeg trijumfa Italijana u Njemačkoj, kada su savladali Francuze, Prandelli priznaje kako „Azzurri“ nisu u prvom redu favorita na turniru u Brazilu.

Međutim, bivši trener Fiorentine vjeruje da će manjak velikih imena u njegovom timu nadomjestiti kolektivna snaga.

„Moji igrači veoma dobro shvataju koji imamo potencijal. Naš golman Gianluigi Buffon je upravu kada kaže kada smo u drugom redu favorita i slažem se sa Giorgiom Chiellinijem kada kaže da manjak zvijezda u ekipi možemo nadomjestiti snagom kolektiva. Ukoliko krenemo sa ovim stavom, siguran sam da ćemo imati dobre nastupe“, kazao je selektor Italije za AFP uoči duela sa Danskom.

Sa Juventusovim Buffonom na golu i zadnjom linijom, koju čine većinom igrači italijanskog prvaka iz Torina, odbrana Italije je relativno čvrsta. Primili su samo pet golova u osam kvalifikacijskih duela u grupi sa Bugarskom, Danskom, Češkom, Armenijom i Maltom.

Međutim, Prandelli još treba pronaći sličan kontinuitet u srednjem redu i u napadu.

Selektorova mantra

Italijani su osigurali mjesto na SP-u prošlog mjeseca, kada su se uspjeli vratiti protiv Češke i slaviti sa 2:1 u Torinu, ali su domaćini u tom meču izgledali dosta nesigurno. Česi su poveli u 19. minuti preko Libora Kozaka, a Prandelli je kasnije kazao kako „u svlačionici na poluvremenu nije bilo nimalo veselo“.

„Azzurri“ su, međutim, još jednom zavratili rukave i izvukli se iz potencijalno nezgodne situacije golovima Juventusovog Chiellinija i golom Milanovog Marija Balotellija iz penala.

Nakon utakmice Prandelli je ponovio svoju sada uobičajenu mantru.

„Mi smo odličan tim, jer znamo svoje granice i radimo na svojim kvalitetama.“

Njegov tim ima manje od osam mjeseci prije nego spakuje stvari za Brazil, a Prandelli nastavlja pratiti nadolazeće igrače. Igrač sredine terena francuskog Paris Saint-Germaina Marco Verratti, za koga mnogi govore kako bi mogao zamijeniti maestra Andreu Pirla, te Napolijev napadač Lorenzo Insigne mogli bi zablistati ukoliko dobiju priliku na Mundijalu.

Međutim, mala je vjerovatnoća da će se mantra promijeniti. Prandelli ne posustaje u potrazi za „stilom koji koristi kvalitete igrača koje imam“. Ipak, pošto izgled često vara naročito pred velike turnire, on nije htio odbaciti velike ambicije.

„Neću vam reći o čemu sanjamo, dovoljno je kazati da treba imati velike snove.“

Izvor: Agencije