Italija neće diskriminirati Huawei kod uvođenja 5G mreže

Prošle godine Huawei je od japanskih kompanija otkupio dijelove u vrijednosti od 6,3 milijardi dolara (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je da je pružio uveravanja kineskoj kompaniji Huawei Technologies da se neće suočiti sa diskriminacijom u postupku uvođenja 5G telekomunikacione mreže u Italiji.

Televizija Sky Italy prenela je ovu izjavu Contea, koji se nalazi u Kini, gde se, kako je rekao, sastao sa glavnim izvršnim direktorom Huaweia Renom Zhengfeiem, navodi agencija Reuters.

“Rekao sam mu [Zhengfeiu] da smo usvojili izvesne mere predostrožnosti, neke mere za zaštitu naših interesa, koje traže vrlo visok nivo sigurnosti… ne samo od Huaweia, već od bilo koje kompanije koja će ući u 5G arenu”, naveo je on.

Skandal u Velikoj Britaniji

S druge strane, u Velikoj Britaniji došlo je do skandala zbog toga što je u medije “procurela” informacija da je Savet za nacionalnu bezbednost te zemlje, u čijem radu učestvuju ključni ministri i šefovi obaveštajnih službi, doneo odluku da kineskoj kompaniji zabrani pristup svim ključnim delovima nacioanlne 5G mreže, ali da dozvoli ograničen pristup izgradnji manje važnih delova mreže kao što su antene i druga infrastruktura.

Odlukom da Huaweiu dozvoli ograničen pristup svojoj 5G mreži Velika Britanija mogla bi da pogorša odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Huawei, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, nalazi se pod intenzivnim nadzorom nakon što su Sjedinjene Američke Države poručile saveznicima da ne koriste njegovu tehnologiju, jer bi ona, navodno, mogla da bude sredstvo za kinesko špijuniranje.

Huawei je to u više navrata kategorično demantovao.

Izvor: Agencije