Oglasi

Italija: Najsiromašnija djeca žive na jugu

Na jugu Italije 417.000 maloljetnika u stanju je totalnog siromaštva i za njih se godišnje izdvoji po 61 euro.
Za najmlađe u Calabriji predviđena su godišnja izdvajanja od samo 25 eura Getty (Ilustracija)

Italijanski ogranak humanitarne organizacije Save the Children saopćio je da se skoro polovina djece koja živi u apsolutnom siromaštvu u Italiji nalazi u južnim regijama te zemlje.

U saopćenju, izdatmo u utorak, se precizira da trenutno 417.000 maloljetnika živi u stanju totalnog siromaštva na jugu Italije, dok je u cijeloj zemlji registrirano ukupno 720.000 siromašne djece.

Na jugu Italije prosječna izdavanja za djecu iznose 61 euro po djetetu godišnje.

U regiji Emilia Romagna, na sjeveru te zemlje, odvaja se 282 eura godišnje po djetetu, dok je za najmlađe u regionu Calabria predviđeno 25 eura za godinu.

Predsjednik nevladine organizacije Claudio Tesauro opisao je situaciju kao "dramatičnu".

Sredstva za djecu učiniti održivim

"Dječija zaštita nije luksuz i u ovako teškoj situaciji veliku pažnju treba usmjeriti na maloljetnike. Potrebno je sredstva za djecu učiniti održivijim i povećati ih. Veću pažnju treba posvetiti i onima koji napuste školovanje, siromašnim i ishrani", rekao je Tesauro, a prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Inače, bogatstvo italijanskih porodica palo je za više od 40 posto u posljednjih 10 godina, s obzirom da nakon višegodišnje stagnacije produžena recesija pogađa italijanska domaćinstva, pokazala je nedavno objavljena studija rimskog instituta Censis.

Finansijsko bogatstvo italijanskih porodica palo je u 2011. za 40,5 posto na 15.600 eura, u odnosu na 26.000 eura desetljeće ranije. 

Izvor: Agencije