Italija: Ministarstvo odbrane kritiziralo Salvinija zbog izjava o Hezbollahu

Tunel, Izrael
Salvini kaže da ne misli da je Hezbollah iskopao tunele na granici s Izraelom da 'ide u shopping' (EPA)

Zamjenik talijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini suočio se s kritikama u Italiji jer je libanonski Hezbollah označio “islamskim teroristima” kada je u utorak, u okviru posjeta Izraelu, obišao sjevernu granicu te zemlje s Libanonom.

“Takve izjave očigledno stavljaju u vrlo tešku poziciju naše ljude koji su razmješteni na toj južnoj granici”, navedeno je u priopćenju Ministarstva obrane Italije nakon izjave Salvinija, prenijeli su izraelski mediji, kako prenosi Beta.

Italija je dio mirovnih snaga UN-a u Libanonu – UNIFIL i trenutačno ih predvodi.

Ministarstvo: Podrivanje italijanske uloge

U priopćenju ministarstva se dodaje kako je izjava nanijela “sramotu” i potkopala talijansku “ulogu nepristranog posrednika u tom području”.

Vojno krilo šiitskog proiranskog Hezbollaha EU smatra terorističkom organizacijom, ali ne i njezinu političku stranku.

“Ne razumijem zašto su tako iznenađeni što sam Hezbollah nazvao terorističkom organizacijom”, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Jeruzalemu, dodavši: “Ne mislim da je [Hezbollah] iskopao tunele desecima metara pod zemljom da ide u shopping”.

To je bila aluzija na tunele prokopane ispod granice s Izraelom koje izraelska vojska uništava od prošlog tjedna.

UNIFIL je potvrdio postojanje tunela duž granice koju je Salvini obišao i označio ih “ozbiljnim” razvojem događaja.

Salvini je Izrael nazvao “bedemom zapadnih prava i vrijednosti” i ocijenio da postoji “očit rizik od agresije islamskog ekstremizma” iz Libanona.

“Zahvaljujem talijanskim vojnicima na njihovom prisustvu, ali u mome domu mi teroriste zovemo po imenu. Postoje presude Europskog suda koje teroriste nazivaju teroristima”, dodao je on.

U srijedu s Netanyahuom

Talijanski ministar je kritizirao EU za neuravnotežen stav o izraelsko-palestinskom sukobu, rekavši da taj blok zemalja “osuđuje Izrael svakih 15 minuta” i da “na nesreću dio pomoći pružene Palestincima ne završava tamo gdje bi trebalo”.

Na pitanje o incidentu u Rimu u kojem su oskrnavljena obilježja žrtvama holokausta, rekao je da će učiniti sve da uhvati odgovorne.

Salvini se neće sastati s predstavnicima Palestinaca tijekom ovog posjeta, ali je najavio da će to učiniti idući put.

Matteo Salvini se u srijedu sastaje s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Izvor: Agencije