Oglasi

Italija: Liga sve jača, Pokret pet zvjezdica slabi

Liga je sa 17,4 posto na izborima porasla na 34,7 posto podrške, a Pokret pet zvjezdica sa 32,7 posto pao na 28,7 posto.
Matteo Salvini, Luigi Di MaioLiga sve većim dijelom privlači upravo one glasače koji su na izborima glasali za Pokret pet zvjezdicaEPA - Arhiva

Prema najnovijoj anketi, sve je veći jaz između podrške koju uživa ultradesničarska talijanska stranka Liga i podrške njezinom koalicijskom partneru u Vladi, Pokretu pet zvjezdica.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera je objavio rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos, a koji pokazuju da se Liga, predvođena ministrom unutarnjih poslova i vicepremijerom Matteom Salvinijem, udaljava od svog koalicijskog partnera, piše portal Politico.eu.

Prema rezultatima ankete, 34,7 posto građana navelo je da bi glasovalo za Ligu, što je golem porast sa 17,4 posto, koliko je iznosio rezultat na izborima u Italiji u ožujku.

S druge strane, 28,7 posto građana je navelo da bi glasovalo za Pokret pet zvjezdica, što je pad u odnosu na 32,7 posto glasova koje je ta stranka dobila na izborima u ožujku, prenosi Tanjug.

Tenzije i podjele u Vladi

Ove vijesti su, kako se navodi, uslijedile u vrijeme velikih tenzija između službenog Rima i Bruxellesa zbog nacionalnog proračuna Italije i sve većih podjela unutar Vlade te zemlje.

Lider Pokreta pet zvjezdica Luigi Di Maio, koji je, također, vicepremijer, govorio je u nedjelju o tim tenzijama u intervjuu za talijanski list.

"Potpisali smo ugovor o vladi koje obje strane moraju poštovati", rekao je on, misleći na politiku kakva je obećana njegovoj stranci, a koju sada Liga ne poštuje, navodi Politico.

Anketa je pokazala i da Liga sve većim dijelom privlači upravo one birače koji su na prethodnim izborima glasovali za Pokret pet zvjezdica, a podršku aktualnoj Vladi je izrazilo 57 posto ispitanika, što je također porast u odnosu na prethodnih šest talijanskih vlada u tom periodu rada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.