Italija izlazi na referendum o ustavnoj reformi

Referendum o ustavnoj reformi bit će održan u nedjelju u Italiji. U slučaju pada prijedloga, najavljena je i ostavka premijera Mattea Renzija, čime se otvara mogućnost za nove izbore. U Italiji jača populistički Pokret pet zvijezda, koji se zalaže da ta država izađe iz eurozone, i zato ishod referenduma s velikom pažnjom prati i Europska unija.

Talijanski premijer u međuvremenu biračko tijelo pokušava uvjeriti da odobri ustavne reforme na referendumu. Na društvenim mrežama posljednjih dana su se uživo prenosili skupovi diljem Italije. No na ulici, raspoloženje je drugačije. Protivnici reforme pribjegavaju starim metodama oglašavanja.

“Ja glasam ‘ne’. Prvo, zbog toga što je reforma kozmetička. Prava reforma da se htjela napraviti, bila bi ukinuti Senat. Ne sviđa mi se što neću moći birati svoje senatore”, ukazuje Gianpaolo Segreti.

Što, zapravo, referendum mijenja palo je u drugi plan.

“Vjerujem da se to nekoliko dana prije pretvara u referendum o izboru vlade. Krenulo je kao ustavna reforma, koju vjerujem da svi Talijani žele, ali žele pravu, a ne lažnu reformu. Referendum je postao politička prepirka o administrativnim i ekonomskim izborima Renzijeve Vlade”, navodi Domenico Gramazio, talijanski senator.

Premijer ipak reterirao

“Da bi naglasio koliko je važan referendum, Renzi je rekao kako će se povući s mjesta predsjednika Vlade ako ustavne reforme ne prođu. Nakon toga, malo je reterirao i rekao da se krivo izrazio. U slučaju pada reforme na referendumu, u političkom smislu, nitko ne zna što idući tjedan donosi”, javio je iz Rima Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Ako referendum padne, Italija bi mogla imati tehničku vladu. Sve to već plaši tržišta novcem.

“Tržišta su već zauzela oprezne pozicije u eurozoni. Europska banka već je najavila da će nastaviti otkupljivati i dug talijanskih banaka te nastaviti financirati strateške projekte”, kaže Maria Prezioso, profesorica ekonomije na Sveučilištu Tor Vergata.

Istovremeno, Europa strahuje ako dođe do prijevremenih izbora. U Italiji raste Pokret pet zvijezda, euroskeptična stranka koja bi, ako dođe na vlast, organizirala referendum o izlasku Italije iz eurozone.

“Želimo da se o tome izraze građani i da nam kažu jesu li zadovoljni tom zajedničkom eurovalutom, ili ona za njih predstavlja problem. Nakon toga izvršili bismo ono što građani žele”, najavljuje Giorgo Sorial, zastupnik Pokreta pet zvijezda.

Italija je pedesetih godina bila jedna od šest osnivačica današnje Europske unije, a 60 godina kasnije EU, nakon grčke krize i Brexita, prijeti i mogući talijanski izlazak iz eurozone.

Izvor: Al Jazeera