Italija: Izjave protiv Nutelle uznemirujuće

Ferrero gotovo 80 posto palminog ulja nabavlja iz Malezije (AFP)

Brojni italijanski dužnosnici i mediji stali su javno u odbranu Nutelle, “proizvoda italijanske izvrsnosti”, nakon što je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal dan ranije izjavila da palmino ulje u tome proizvodu nanosi “znatnu štetu okolišu”.

Italijanski ministar zaštite okoliša Gian Luca Galetti, opisao je izjavu svoje francuske kolegice “uznemirujućom”.

“Neka Segolene Royal ostavi na miru italijanske proizvode. Večeras je na jelovniku kruh s Nutellom”, napisao je Galetti na Twitteru.

Agnese Renzi, supruga predsjednika italijanske Vlade, Mattea Renzija, u srijedu je demonstrativno posjetila štand Nutelle tokom obilaska svjetske izložbe u Milanu.

Kompanija Ferrero, proizvođač Nutelle, nalazi se među vodećim sponzorima Expoa 2015. 

Italijanski mediji su izvijestili da je gospođa Renzi u pratnji kćerke posjetila štand i ondje pojela palačinku s Nutellom.

Michele Anzaldi, parlamentarni zastupnik Demokratske stranke, osudio je izjavu Royal kao “ružan i ozbiljan ispad Francuske na štetu italijanske izvrsnosti”.

Prema njegovim riječima, palmino ulje što ga sadrži Nutella potpuno je bezopasno. “Neka se Segolene Royal izvini”, poručio je na Twitteru.

“Bojkotom Nutelle nećemo spasiti šume”, napisao je na naslovnici list Il Sole 24 Ore, koji tvrdi da je Royal krenula u “križarski rat” protiv Nutelle i da je njena izjava “promašaj godine”.

Manje Nutelle, više drveća

“Prestanite jesti Nutellu i spasite svjetske šume“, ranije je izjavila Royal.

Ona je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutellu i pozvala javnost da prestane jesti svjetski popularan čokoladni namaz od lješnjaka, tvrdeći kako doprinosi deforestaciji.

“Moramo posaditi mnogo drveća jer se trenutno događa masivna deforestacija koja također doprinosi globalnom zagrijavanju. Trebali bi prestati jesti Nutellu jer je napravljena sa palminim uljem“, istakla je Royal u svom intervjuu za francusku televiziju Canal+.

Velika šteta okolišu

Ona je kazala da su palme zamijenile ostala drveća i time uzrokovala veliku štetu okolišu i dodala da bi Nutella trebala biti napravljena od drugih sastojaka.

Njeni komentari su bili upućeni Ferreru, velikom italijanskom proizvođaču čokolade koji proizvodi Nutellu.

Bez ikakvog direktnog referiranja Royal, kompanija je u utorak saopćila kako je svjesna svog utjecaja na okoliš te se obavezala nabavljati palmino ulje na što odgovorniji način.

Ferrero gotovo 80 posto palminog ulja nabavlja iz Malezije, dok ostatak pokriva preko Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila.

Prije dvije i po godine francuski senatori su na palmino ulje pokušali nametnuti porez od 300 posto, navodeći kako opasno deblja te je njegova kultivacija pogubna za okoliš.

Prijedlog zakona nije prihvaćen.

Izvor: Agencije