Italija izglasala povećanje budžeta prije suočavanja s EU-om

Giuseppe Conte, Italija
Conte je naglasio kako će vladinu strategiju pojasniti europskim partnerima kroz dijalog 'bez predrasuda' (EPA)

Talijanski premijer Guiseppe Conte kazao je kako je ponosan na netom odobreni povećani proračun Vlade Italije, dok iz Europske komisije upozoravaju kako bi mogao naići na neodobravanje partnera iz Eurozone. 

Talijanska vladajuća koalicija, koju čine stranka desnog krila Liga i protestni Pokret pet zvijezda, obećala je kako neće popustiti, rekavši kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član Eurozone.

Koalicija je odobrila zakon o proračunu za 2019. koji potiče ulaganja u socijalnu zaštitu, smanjuje dob za mirovinu te povećava trošenje koje povećava deficit.

Odobravanju proračuna prethodili su tjedni pregovora, a prethodno najavljeni plan povećanja deficita izazvao je nered na burzama, iako se čini kako je njegovo usvajanje dočekano s olakšanjem.

Prinosi obveznica talijanske Vlade su pali, a razlika u prinosu na referentnu desetogodišnju i odgovarajuću njemačku smanjila se.

Conte: Štedljivost put koji ne treba slijediti

“Uvjereni smo kako je štedljivost put koji se više ne treba slijediti”, rekao je Conte pred parlamentom, uoči ovotjednog summita Europske unije na kojem će svojim kolegama trebati dati odgovore u vezi talijanskog proračuna, prenosi Hina.

Conte je naglasio kako će vladinu strategiju pojasniti europskim partnerima kroz dijalog “bez predrasuda”.

Za iduću godinu najavljen je deficit u visini od 2.4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od tri posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1.8 posto.

Namjera takve politike je da spriječi države članice da se nađu u situaciji neodrživog trošenja.

Politika talijanske Vlade u proturječju je s regulacijama EU-a koje pozivaju Italiju i druge visoko zadužene države da postupno smanjuju manjak prema nuli.

“Ukoliko prihvatimo sve što predlaže talijanska Vlada, tada ćemo naići na niz protureakcija drugih članica Eurozone”, rekao je novinarima u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Ralph Brinkhaus, vođa zastupnika Kršćansko-demokratske unije u njemačkom parlamentu, dao je do znanja i kako je Berlin zabrinut.

“Na Italiju gledamo s brigom, posebice zbog njezinog proračuna. Imamo puno povjerenje da će Europska komisija riješiti to pitanje sukladno sporazumima”, rekao je u Berlinu novinarima Brinkhaus.

Komisiji preostaju dva tjedna za analizu talijanskih fiskalnih planova vezano za proračun.

Juncker: Primijeniti pravila, ne dramatizirati

Komisija ih može odbiti u cijelosti i tražiti od Rima da ih ponovno napiše, što bi bio nezapamćen korak koji bi formalno započeo dugotrajni prijepor.

“Ne želim da previše dramatiziramo pitanje proračuna, ali želim da se vratimo primjeni pravila EU-a, ne striktno, već na pošten i mudar način”, ublažavao je Juncker.

“Euro je izgrađen na odlukama koje su donošene u različitim trenucima i mjestima. Talijanski proračun je upravo jedan od takvih trenutaka i događaja”, izjavio je u Lisabonu Mario Centeno, šef Eurogrupe.

“Nadam se kako će završiti rat riječima te prevladati razum zbog čega će svi shvatiti kako je ovakav tip proračuna upravo ono što je Italiji potrebno kako bi se nosila s kroničnim izostankom rasta”, rekao je za CNBC Claudio Borgi, ekonomski glasnogovornik talijanske Lige.

Talijanska vlada također namjerava zaoštriti oporezivanje banaka, povećavajući tako pritisak na sektor koji trpi uslijed porasta cijene dugovanja zemlje pod vodstvom populističke vlade.

Izvor: Agencije