Oglasi

Italija i Malta odbijaju prihvatiti 180 spašenih migranata

Neke migrante smještaju u karantin na iznajmljenim plovilima, neki su ilegalno vraćeni u Libiju...
Migranti su spašeni u četiri odvojene operacijeEPA-Arhiva

Italija i Malta odbijaju prihvatiti 180 migranata koji su zapeli na Sredozemlju, objavila je humanitarna organizacija SOS Mediterranee. 

Direktor organizacije Frederic Penard rekao je da su poslali već pet zahtjeva za prihvatom migranata Italiji i Malti, ali bezuspješno.

Migranti su spašeni u četiri odvojene operacije. Prve dvije operacije izvedene su prošle sedmice, a spašeni su migranti koji bježe od nasilja i zlostavljanja u Libiji, objavio je SOS Mediterranee. 

"Nekih 180 preživjelih u nesigurnim su uvjetima na moru već više od osam dana. Situacija je nepodnošljiva", kažu iz organizacije.

Nerado prihvataju migrante

Dodaju da rastu napetosti na njihovom brodu, a "nekoliko preživjelih prijeti da će se baciti u more", prenosi Hina, pozivjaući se na dpa.

U jeku pandemije korona virusa Italija i Malta više ne dopuštaju iskrcavanje spašenih migranata s mora. 

Umjesto toga neke migrante smještaju u karantin na iznajmljenim plovilima. Neki su ilegalno vraćeni u Libiju, a ostali su se utopili u moru. 

Italija i Malta nerado prihvaćaju migrante, jer je raspodjela migranata u druge zemlje EU-a trenutno obustavljena. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.