Italija i Francuska saglasne o raspodjeli migranata

Problem raspodjele migranata posvađao članice EU-a (EPA)

Evropska unija mora uvesti novi automatski sistem preuzimanja ilegalnih migranata pokupljenih na Sredozemlju, saglasili su se čelnici Italije i Francuske, u nastojanju da poprave svoje međusobne odnose, prenosi Hina.

Italija je dugo prigovarala da je ostavljena da sama rješava problem stotina hiljada ilegalnih migranata koji su prešli preko mora zadnjih godina u potrazi za boljim životom u Evropi.

To pitanje je izazivalo napetosti između Rima i Pariza, s Italijom koja se žalila da su francuske nevladine organizacije posebno aktivne u kupljenju ilegalnih migranata po Sredozemlju ali da Francuska nije bila posebno voljna primiti ih.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je iskoristio činjenicu da je nova proevropska vlada preuzela vlast u Italiji kako bi pokušao preustrojiti odnose i riješiti dugogodišnji spor.

Mehanizam za prihvat migranata

“Ne podcjenjujem to što Italija doživljava od 2015. Isto tako je pretrpjela mnogo nerazumijevanja i nepravdi”, rekao je Macron novinarima u Rimu stojeći pored italijanskog premijera Giuseppea Contea nakon njihova susreta.

“Uvjeren sam da je potreban automatski evropski mehanizam za prihvat imigranata”, dodao je.

Conte je rekao da je dobio francusku potporu za sistem redistribucije migranata, što znači da bi se Italija mogla osloniti na cjelokupni 28-člani blok da će automatski prihvaćati dio novopridošlih ilegalnih migranata pokupljenih na moru.

Macron je rekao, govoreći preko prevoditelja, kako bi zemlje EU-a koje odbiju sudjelovati u ovom planu trebale biti “ozbiljno kažnjene”. Nisu govorili o pojedinostima osim da bi o tom pitanju uskoro trebali razgovarati ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a.

“Pitanje imigracije ne bi trebalo više poticati protuevropsku propagandu”, rekao je Conte govoreći o svom prethodnom koalicijskom partneru desnoj Ligi čiji su protuimigrantski stavovi doveli do porasta popularnosti.

Narušeni odnosi

Čelnik Lige Matteo Salvini, koji je izašao iz vlade prošli mjesec omogućujući proevropskoj Demokratskoj stranci da zauzme njeno mjesto u vladi, optužio je Francusku da otkazuje prethodne dogovore o migrantima te da je Conte naivan.

“Macron je od Contea napravio predmet podsmjeha”, rekao je u Salvini novinarima, optužujući ga da izdaje Italiju.

Odnosi između Italije i Francuske, tradicionalno bliskih saveznika, pokvarili su se pod prethodnom vladom u kojoj su tadašnji zamjenici premijera Salvini i Luigi Di Maio opetovano napadali Macrona, uglavnom zbog imigracije.

Di Maio je naknadno prihvatio manje neprijateljski stav prema Francuskoj i njegov Pokret 5 zvijezda je ostao u Conteovoj koaliciji. 

Izvor: Agencije