Oglasi

Italija domaćin konferencije o Libiji

Zapadne sile koje su pomogle svrgnuti Gadafija nakon toga ostavile su Libiju u haosu, dopustivši jačanje milicija i radikalnih grupa.
Diplomate se nadaju da će dvodnevna konferencija u Palermu zadržati interes političkih faktora. epa

Italija je domaćin konferencije o Libiji koja počinje u ponedjeljak kako bi se jače potaknuo novi UN-ov plan da se stabilizira sjevernoafrička zemlja nakon što je propala inicijativa o održavanju izbora.

Prošle sedmice predstavnik UN-a Ghassan Salame službeno je napustio zapadnjački plan da se 10. decembra održe nacionalni izbori kao izlaz iz sukoba koji je bjesnio otkako je svrgnut Muammar Gaddafi 2011.

Umjesto toga UN, koji se godinama trudi posredovati, želi održati prvu nacionalnu konferenciju da pomiri zemlju razdrtu stotinama suparničkih naoružanih grupa, plemena, gradova i regija.

Interes političkih faktora

Zapadne sile koje su pomogle svrgnuti Gaddafija nakon toga ostavile su Libiju u haosu, dopustivši jačanje milicija i naoružanih grupa.

Zabrinute zbog toga što se izvor nestabilnosti premjestio na evropske obale, evropske sile tek su nedavno Libiji poklonile više pažnje.

Diplomate se nadaju da će dvodnevna konferencija u Palermu zadržati taj interese političkih faktora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.