Oglasi

Italija do 2025. godine bez termoelektrana na ugalj

Planirane investicije od 175 milijardi eura do 2030. godine u infrastrukturu, obnovljive izvore energije...
U termoelektranama na ugalj je 2015. godine proizvedeno 16 posto struje u ItalijiEPA

Italijanska Vlada saopćila je kako će do 2025. godine postepeno prestati upotreba uglja u termocentralama, radi razvoja konkurentne i održive energetske strategije, prenose agencije.

Premijer Italije Paolo Gentiloni je objavio taj plan, uz ministre za životnu okolinu i ekonomski razvoj, na potpisivanju Nacionalne energetske strategije u Rimu.

Po toj strategiji, planirane su investicije od 175 milijardi eura do 2030. godine u infrastrukturu, obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

'Nulto učešće' uglja

Po italijanskim zvaničnim podacima, u termoelektranama na ugalj je 2015. godine proizvedeno 16 posto struje u Italiji.

Ministar za ekonomski razvoj Carlo Calenda je rekao kako se u Vladin plan moraju uključiti i italijanske lokalne i regionalne vlasti kako bi se do 2025. godine dostiglo "nulto učešće" uglja u proizvodnji struje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.