Italija će ratificirati pridruživanje Sjeverne Makedonije NATO-u

Sjeverna Makedonija, NATO
Stoltenberg smatra da Sjeverna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO-u (EPA)

Gornji i Donji dom italijanskog Parlamenta trebali bi do kraja marta ili početkom aprila ratificirati Protokol o pridruživanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

To su najavili Paola Taverna, potpredsjednica Senata Italije, i Ettore Rosato, potpredsjednik Zastupničkog doma, na sastanku s predsjednikom makedonskog Parlamenta Talatom Xhaferijem, koji učestvuje na 16. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Italija će nastaviti podržavati zemlje zapadnog Balkana u naporima da postanu punopravne članice Evropske unije, rekla je Taverna na tom skupu.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je 2000. godine, a čine je Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Prednosti i strateški ciljevi

Sjeverna Makedonija se pridružila inicijativi u maju 2018. godine.

Konferencijom u Budvi predsjedavao je čelnik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kao domaćin skupa.

Učesnici konferencije raspravljali su o turizmu i kulturi, kao zajedničkoj prednosti i strateškom cilju zemalja Jadransko-jonske inicijative, kao i parlamentarnih tijela, koji se smatraju značajnim resursom za jačanje saradnje u oblastima koje se smatraju ključnim za zemlje Jadransko-jonske inicijative. 

Izvor: Agencije