Italija će rasiste, jednog po jednog, ‘loviti’ na stadionima

Za vrijeme utakmice između Atalante i Fiorentine vrijeđan je nogometaš tima iz Firence Dalbert Henrique (EPA)

Prvi čovjek italijanskog nogometnog prvenstva (Serie A) Luigi De Siervo najavio je žestoku borbu protiv rasizma na nogometnim stadionima ove evropske države.

“U borbi protiv rasizma koristit ćemo i napredne tehnologije. Lovit ćemo rasiste jednog po jednog pomoću tehnologije prepoznavanja lica”, poručio je on, prenosi Hina.

“Na našim stadionima postoje rasisti, a mi imamo nula toleranciju na rasizam i zato idemo po njih. Učinit ćemo to pomoću tehnologije. Zahvaljujući prepoznavanju lica, uhvatit ćemo odgovorne i osigurati da više ne mogu ući na stadion”, kazao je De Siervo.

Italijanske nogometne vlasti u posljednje su vrijeme žestoko kritizirane kako nisu dovoljno učinile u borbi protiv rasizma.

Prekid zbog vrijeđanja u Bergamu

Predsjednik Svjetske nogometne asocijacije – FIFA Gianni Infantino pozvao ih je da hitno riješe rasističke ispade na stadionima, jer je rasizam u italijanskom nogometnu postao ozbiljan problem.

“Pitanje rasizma u Italiji nije se popravilo i predstavlja ozbiljan problem”, rekao je on za italijansku tv stanicu Rai 2.

Infantino se oglasio nakon posljednjeg incidenta koji se dogodio za vrijeme utakmice između Atalante i Fiorentine (2:2).

Utakmica je u prvom poluvremenu nakratko prekinuta nakon što su navijači Atalante na rasnoj osnovi vrijeđali igrača Fiorentine Dalberta Henriquea.

Slični incidenti ove sezone su zabilježeni i na utakmicama u Veroni i Cagliariju.

Izvor: Agencije