Istup prvog svjedoka na suđenju Pistoriusu

Tužitelji su uvjereni da je Pistorius, veliki ljubitelj vatrenog oružja, opisan u medijima kao paranoičan, planirao ubistvo svoje djevojke (Reuters)

Advokat Oscara Pistoriusa ponovno je u utorak, drugog dana suđenja paraolimpijskom šampionu za ubistvo svoje djevojke, napao ključnog svjedoka, u nadi da će destabilizirati u izjavi Pistoriusovu komšinicu koja pobija tezu o nesreći tvrdnjom da je čula urlike žrtve u noći događaja.

Smiren i zamišljen prethodnog dana, Oscar Pistorius (27) u utorak je izgledao je umoran, izbjegavajući kontakt s novinarima i skrivajući lice kako bi izbjegao fotografiranje pri dolasku.

Svjedokinja Michelle Burger, predavačica na Univerzitetu Pretoria, ispričala je u ponedjeljak na početku suđenja da je kroz otvoreni prozor svoje spavaće sobe, 177 metara od kuće Pistoriusa, čula “krikove žene koji su ledili krv u žilama” te njezine pozive u pomoć, ali i muškarca.

“Događaji te večeri veoma su traumatični za mene. Strah u glasu te žene teško je opisati. Čula sam užas u glasu te žene”, insistirala je Burger u ponedjeljak.

“Mogu vam ponuditi samo svoju verziju”, ponovila je ona u utorak, ostajući pri svom svjedočenju.

Pucnji ili buka

Čula je četiri pucnja u trenutku kada je Pistorius, kako navodi optužnica, ubio djevojku Reevu Steenkamp, ispucavši, 14. februara 2013. godine oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu, četiri metka kroz vrata kupaonice.

Advokat odbrane Barry Roux njeno svjedočenje doveo je u pitanje pitajući se kako može biti sigurna da je čula četiri pucnja, dok je njen suprug čuo četiri, pet ili, možda, šest.

Sugerirao je da su ti pucnjevi, zapravo, bili buka palice za kriket koju je Pistorius upotrijebio da probije vrata kupaonice kad je shvatio da je pucao na Reevu.

Tužiteljstvo namjerava dovesti 107 svjedoka.

Uvjereno je da je Oscar Pistorius, veliki ljubitelj vatrenog oružja, opisan u medijima kao paranoičan, planirao ubistvo svoje djevojke, što bi mu moglo donijeti 25 godina zatvora.

Izvor: Agencije