Istražuju se ‘sulude’ cijene maski i dezinficijenasa u Italiji

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je da Italija preduzima odgovarajuće mjere za suzbijanje korona virusa (EPA)

Italijanske vlasti otvorile su istragu o strašno visokim cijenama higijenskih maski i dezinfekcijskih sredstava na internetu nakon izbijanja epidemije korona virusa na sjeveru zemlje, objavili su u utorak tužioci.

Italija je najpogođenija evropska zemlja, s 322 slučaja zaraze i 11 mrtvih, većinom na bogatom sjeveru, u Lombardiji i Venetu.

Kako se virus širio, brojne apoteke ostale su bez maski i dezinfekcijskih sredstava, a ljudi su ih počeli nabavljati na internetu, gdje su cijene dramatično skočile, prenosi Hina.

“Cijena maski na internetu porasla je s jednog centa na deset eura, a litar dezinficijensa, koji se prošle sedmice prodavao za sedam eura, od ponedjeljka košta 39 eura”, rekla je zamjenica državnog tužioca u Milanu Tiziana Siciliano.

Policija je, također, upozorila stanovnike da se kriminalci koriste lažnim dokumentima i predstavljaju se kao sanitarni inspektori kako bi ušli u kuće i stanove i ukrali novac i druge dragocjenosti.

Susjedi neće zatvarati granice

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da Italija preduzima odgovarajuće mjere za suzbijanje korona virusa, s naglaskom na sprečavanje prenosa sa čovjeka na čovjeka.

Tim WHO-a sastao se u Rimu s italijanskim zvaničnicima.

“Mjere koje su preduzele italijanska i regionalne vlade prilično su oštre i trebale bi zadržati virus što je više moguće”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

Italijanski premijer Giuseppe Conte kazao je u utorak da bi eventualna “ograničenja” koje bi druge države nametnule Italijanima zbog korona virusa bila “nepravedna i neprihvatljiva” jer Italija ima jedan od najefikasnijih i najstrožijih zdravstvenih sistema na svijetu.

Kasnije u utorak zemlje susjedi Italije (Francuska, Švicarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska, te ministri iz Njemačke i Evropske unije) obavezale su se da neće zatvoriti svoje granice, izjavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza.

“Dogovorili smo se da granice ostanu otvorene, zatvaranje granica bilo bi u ovom trenutku nesrazmjerna i neefikasna mjera”, rekao je on novinarima nakon sastanka s kolegama evropskim ministrima zdravlja u Rimu, prenoseći zajedničko saopćenje, javlja Reuters.

Izvor: Agencije