Istražni zatvor Reni Sinovčiću i ostalima

Reno Sinovčić je bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija i član Gradskog vijeća Zadra (Igor Kralj / Pixsell)

Sutkinja istrage Jadranka Mandušić odredila je u srijedu poslijepodne, na zahtjev hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, istražni zatvor zadarskom poduzetniku Reni Sinovčiću, ali i svim osobama koje se zajedno s njim i njegovom kompanijom VOX kao pravnom osobom terete za niz koruptivnih nedjela, među kojima je i izazivanje stečaja.

Sinovčiću je odbijena i kaucija od deset miliona kuna (1,3 miliona eura), a njegovi odvjetnici najavili su žalbu i očekuju drukčiju odluku drugostepenog vanraspravnog vijeća.

“Nije prihvaćena jamčevina, bez obzira na visinu, i jasno da ćemo se na takvu odluku žaliti”, kazao je Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan.

Njegov kolega Mate Matić kazao je kako će sutkinja teško obrazložiti ovakav svoj stav.

“Smatram da to nije bila intencija zakonodavca i mislim da sudac istrage u ovoj fazi postupka nije u dovoljnoj mjeri shvatio svoju poziciju. Ne može se tako lako igrati sa slobodom čovjeka”, rekao je Matić i dodao da nije bilo nikakvog razloga da se garancija ne prihvati te da će takvo stajalište sigurno zauzeti i vanraspravno vijeće.

Sinovčiću je, kao i većini osumnjičenika, istražni zatvor određen zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo i utjecati na blizu 150 svjedoka, koliko ih USKOK planira ispitati u ovoj fazi istrage.

Jamčevina je odbijena i ostalim osumnjičenicima koji su je ponudili, a navodno je, uz Sinovčića, riječ o njih još pet.

Osam osumnjičenih

USKOK je ranije u srijedu zatražio određivanje istražnog pritvora zadarskom poduzetniku i čelniku Nogometnog kluba Zadar Reni Sinovčiću i još sedam osumnjičenih u korupcijskoj aferi vezanoj za malverzacije u iznosu blizu 17 milijuna eura.

U priopćenju se navodi da je USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv osmero hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, prijevare i pomaganja u prijevari u gospodarskom poslovanju, prouzrokovanja i pomaganja u prouzrokovanju stečaja.

USKOK je objavio detalje Rješenja o provođenju istrage, navodeći samo inicijale osumnjičenih.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Reni Sinovčiću, Vjekoslavu Jurlini, Stoji Mučaji, Željanu Pejkoviću, Marku Lozančiću, Ireni Anić i Novici Erliću i još jednoj osobi.

Među osumnjičenima su i dužnosnici zadarske Porezne uprave i uprave NK Zadar.

Dugački niz malverzacija

U prvoj istrazi USKOK-a, kojom se, među ostalim, istražuje jedna predstečajna nagodba, USKOK je procijenio da se šteta za koju terete Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na više od 130 milijuna kuna (blizu 17 milijuna eura).

Na dugačkom popisu malverzacija navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za blizu 52 milijuna kuna (6,74 milijuna eura), VOX za nešto manje od 22,5 milijuna kuna (2,9 miliuna eura), NK Zadar za 50,7 milijuna kuna (6,5 milijuna eura), Ministartsvo financija Hrvatske za gotovo 5,6 milijuna kuna (726.000 eura), a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna (389.000 eura).

USKOK navodi kako sumnja da su od prosinca 2010. do srpnja 2013. godine, na Sinovčićeva traženja, bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina i njegova nasljednica Stoja Mučaji te voditelji ispostave Željan Pejković i Marko Lozančić i voditeljica Službe za ovrhu Irena Anić u više navrata prolongirali naplatu dospjelog i ovršnog poreznog duga tvrtki VOX.

Tužiteljstvo sumnja da su “donosili rješenja o reprogramu poreznog duga kad za to nisu bili ispunjeni uvjeti te poduzimali druge radnje s ciljem da se spriječi pokretanje ovršnog postupka radi naplate poreznog duga”.

Stoju Mučaji i jednog od voditelja ispostave sumnjiči se i da, na Sinovčićev zahtjev, jedno rješenje o ovrsi nisu poslali na provedbu Financijskoj agenciji te su nezakonito dogovarali daljnje odgode ovrhe.

Milionske svote

Za štetu koja je počinjena na teret NK Zadar, USKOK, uz Sinovčića, sumnjiči bivšeg direktora Novicu Erlića, koji je navodno priznao nepostojeća potraživanja proizašla iz neistinitih i nevjerodostojnih ugovora o zajmu u kojima je navedeno da je Sinovčić od rujna 2000. do ožujka 2004. godine isplaćivao pozajmice igračima kluba.

Nakon što je Erlić prihvatio obvezu, klub je, zbog vraćanja nepostojećeg duga, Sinovčiću isplatio milijunske svote novca, navodi USKOK.

Što se tiče predstečajne nagodbe njegove tvrtke VOX, USKOK sumnja da je od siječnja 2013. do kraja siječnja ove godine nezakonito umanjio obveze VOX-a prema vjerovnicima.

Kako bi osigurao prihvaćanje predloženog plana financijskog i operativnog restrukturiranja VOX-a, Sinovčić je u dokumentaciji koju je dostavio nagodbenom vijeću Fine, uz potraživanja drugih vjerovnika, neistinito predočio i priznao i svoje potraživanje prema tvrtki od čak 17,6 milijuna kuna (2,28 milijuna eura).

Navedeno potraživanje je formalno prenio na Dalibora Zebića, na kojeg je prenio i svoje daljnje nepostojeće potraživanje prema VOX-u, a sve kako bi zadržao potrebnu većinu glasova vjerovnika.

Na taj je način, upravo na temelju svojih priznatih i neistinitih tražbina formalno prenijetih na Zebića, ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika, koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja VOX-a, tvrdi USKOK.

Predstečajna nagodba

“Nakon toga je Nagodbeno vijeće, u uvjerenju da je zakonom tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika, donijelo rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja, dok je Trgovački sud u Zadru 21. siječnja 2014. godine donio pravomoćno rješenje o odobravanju predstečajne nagodbe”, navodi USKOK.

VOX-u je pritom pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu više od 57,5 milijuna kuna (blizu 7,5 milijuna eura), dok je Ministarstvo financija oštećeno za 5,6 milijuna kuna (726.000 eura), a ostali vjerovnici za 51,9 milijuna kuna (6,73 milijuna  eura).

Na kraju USKOK Sinovčića sumnjiči da je u lipnju 2013. godine u Zadru, nakon što je VOX prestao plaćati putem žiro računa, na temelju Ugovora o prijenosu poslovnog udjela, Zebiću za jednu kunu (0,13 eura) ustupio jedini poslovni udjel jednog društva, čiji je vlasnik i osnivač bio VOX, stvarne vrijednosti 22,4 milijuna kuna kuna (2,9 milijuna eura), čime je svjesno umanjio stvarnu imovinu svoje tvrtke iz koje bi se u stečajnom postupku mogli namiriti vjerovnici i pritom je oštetio za navedeni iznos.

Sinovčić će negirati navode

U srijedu uutro, nešto prije devet sati, u zgradu USKOK-a došao je i Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan, koji je ranije medijima najavio da će Sinovčić aktivno iznositi obranu te pojašnjavati tragove novca u NK Zadar i tvrtki Vox.

“Sinovčić nije uzeo novce i nije se okoristio na račun kluba ni njegove tvrtke. Dapače, on je donio velike količine novaca u klub. Godišnji proračun kluba, da bi mogao uopće funkcionirati, minimalno iznosi 10 milijuna kuna [oko 1,3 milijuna eura]. Ako je grad davao oko četiri milijuna kuna [oko 530.000 eura], pitanje je tko je davao onih šest milijuna kuna [oko 770.000 eura]”, kazao je Korljan za Hrvatski radio.

Sinovčić je uhićen u utorak, nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na cesti.

Prve su informacije govorile da je, osim sumnjive predstečajne nagodbe VOX televizij,e akcija pokrenuta i zbog neplaćanja poreza za NK Zadar, kojim upravlja dugi niz godina.

Sinovčić je i bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija te član Gradskog vijeća, u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste, koju je okupio nakon izlaza iz Hrvatske demokratske zajednice.

Hrvatski mediji podsjećaju da je prije 10 godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo “kraljem ribe na Jadranu” i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu.

Izvor: Agencije