Istraživanje: Žene trpe nasilje u parlamentima u Evropi

Nasilje, Žena
Nasilje pogađa žene svih uzrasta, iz svake grupe prihoda i iz svake oblasti u zemlji, kaže se u studiji (Al Jazeera)

Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama su rasprostranjeni u parlamentima širom Evrope, pokazala je nova studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), prenosi Beta.

Danas objavljeno istraživanje je pokazalo da je 85 posto poslanica doživjelo psihološko nasilje u parlamentu, kao i da je veća vjerovatnoća da poslanice mlađe od 40 godina budu meta uznemiravanja.

Žensko osoblje u parlamentu trpi više seksualnog nasilja nego poslanice, navodi se u istraživanju i dodaje da većina parlamenata u Evropi nema mehanizme koji bi omogućili ženama da govore o problemima uznemiravanja i zlostavljanja.

Istraživanje IPU i PACE je urađeno na osnovu razgovora sa 123 žene iz 45 evropske zemlje.

Od intervjuisanih žena, 47 posto je reklo da je dobilo prijetnje smrću, silovanjem ili batinama, 68 posto je reklo da su bile mete seksističkih komentara u vezi sa svojim izgledom i stereotipima, dok je 25 posto pretrpjelo seksualno nasilje.

Tužna realnost

Od 81 poslanice s kojima je razgovarano, 25 posto je reklo da je na poslu trpilo neki oblik seksualnog nasilja, dok je od 42 žene koje rade u parlamentima 40,5 posto reklo da su bile mete seksualnog nasilja, što pokazuje da ulogu ima i odnos moći.

Predsjedavajuća PACE Liliane Maury-Pasquier rekla je da studija ukazuje na tužnu realnost.

„Pokret MeToo nije se raširio u svijetu politike. Sve dok opstaje nejednakost žena i muškaraca, nijedna žene neće biti zaštićena od nasilja i uznemiravanja“, rekla je ona.

U studiji se navodi da su u 69 posto slučajeva počinioci bili poslanici muškarci.

Jedna od žena s kojom je razgovarano je ispričala šta se dogodilo njenoj koleginici koja je radila kao asistentica poslanika.

„Na poslovnom putu je pokušao da je natjera da uđe u njegovu sobu. Slao joj je poruke sa seksualnom konotacijom i prijetio da će biti otpuštena ako se ne povinuje. Ona ga je prijavila. Ipak, ona je morala da da ostavku, dok je on i dalje poslanik“, rekla je ona.

Izvor: Agencije