Istraživanje: Vladu ne podržava 52 posto Italijana

Vlada je formirana kada se Liga povukla iz prijašnje vlade s Pokretom Pet zvijezda (EPA)

Nova italijanska koalicijska Vlada, koja je zbacila sa vlasti čelnika desnice Mattea Salvinija, nije popularna među većinom glasača, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja.

Očekuje se da će nova Vlada, koju čine antiestablišmentski Pokret Pet zvijezda – M5S i Demokratska partija lijevog centra biti blaži prema migraciji i manje se sukobljavati s Evropskom unijom.

No, 52 posto Italijana ima negativno mišljenje o Vladi, dok ih pozitivno misli njih 36 posto, pokazuje anketa Ipsosa objavljena u novinama Corriere della Sera.

Ako se isključe osobe koje nemaju mišljenje, Vladu podržava 41 posto Italijana, što je među najnižim rejtinzima nove administracije, navodi Ipsos.

Vlada je formirana kada se Salvinijeva Liga povukla iz prijašnje vlade s Pokretom Pet zvijezda.

Salvini se nadao da će time potaći prijevremene izbore i iskoristiti ankete koje su mu išle u korist.

Neočekivano udruživanje snaga

Umjesto toga su zakleti neprijatelji, Pokret Pet zvijezda i Demokratska partija, neočekivano udružili snage kako bi ušutkali Salvinija i izbjegli izbore na kojima vjerovatno ne bi dobro prošli.

Anketa je pokazala da 45 posto Italijana smatra da Vlada neće potrajati više od jedne godine, dok 71 posto smatra da se trebaju usmjeriti na porezna rasterećenja i reforme socijalne zaštite.

S druge strane, tek 11 posto Italijana smatra da je prioritet odbacivanje tvrdog pristupa migracijama koji je zagovarao Salvini.

Vlada će se u ponedjeljak i utorak suočiti s izglasavanjem povjerenja u Gornjem i Donjem domu Parlamenta.

Očekuje se da će dobiti podršku zastupnika, ali vjerovatno s tankom većinom u Senatu.

Izvor: Agencije