Istraživanje u Srbiji: Tinejdžeri za uvođenje obaveznog vojnog roka

Djeca, Mobitel
Istraživanje je rađeno o generacijama rođenim između 2000. i 2013. (EPA)

Više od 60% današnjih tinejdžera u Srbiji podržava ideju ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a više od dvije trećine anketiranih mladića te dobi iskazalo je spremnost da se odazove potencijalnoj vojnoj obavezi, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli Direct Media i IPSOS Strategic Marketing.

Čak 84% ispitanih ne smatra da je novac mjerilo uspjeha i više cijeni ugled i čast nego novac, a 93% ih je zadovoljno izgledom i lišeno bilo kakve želje za popularnim estetskim korekcijama, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli Direct Media i IPSOS Strategic Marketing.

Kako je navedeno u saopčenju, istraživanje je rađeno o generacijama rođenim između 2000. i 2013, a istraživače je zanimalo razlikuje li se generacija Z, odnosno “Like-generacija”, od prethodnih i je li se spremna uhvatiti u koštac sa svime što budućnost nosi, prenosi FoNet.

Istraživanje je pokazalo da 77% pripadnika te generacije životnog partnera ne bi biralo na osnovu materijalnog stanja, dok se više od 90% njih ne slaže da ljubav ne uspijeva gdje vladaju neimaština i siromaštvo.

Isto tako, smatraju da ljudi različitih materijalnih okolnosti mogu biti iskreni prijatelji, da siromašni nisu automatski nesretniji od bogatih.

Zadovoljni izgledom

Iako gotovo jednoglasni u zadovoljstvu vlastitim izgledom, mladi iz “Like-generacije” podijeljeni su kad je riječ o procjeni njegove važnosti za sretan život pojedinca.

Čak 48% pripadnika te generacije životne uzore nalazi među članovima porodice, a zatim u svom neposrednom okruženju, dok svaki treći njen pripadnik ne navodi nijednu osobu kao svoj uzor, pokazalo je istraživanje.

Od historijskih ličnosti najviše njih navodi Nikolu Teslu kao uzora, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Prase, Elona Muska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović Cecu i Arianu Grande.

Izvor: Agencije