Istraživanje: SAD duboko podijeljen u vezi opoziva Trumpa

Kongres, SAD
Protiv Donalda Trumpa je u Zastupničkom domu Kongresa proveden postupak opoziva, ali oslobodio ga je Senat (EPA)

Rezultati istraživanja javnog mnijenja televizijske mreže ABC i Washington Posta pokazuju da su Amerikanci duboko podijeljeni u vezi inicijative demokrata za opozivom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Za opoziv Trumpa izjasnilo se 49 posto ispitanika, dok je 47 posto protiv, prenosi Tanjug.

Istovremeno, svega 38 posto ispitanika podržava način na koji Trump vodi Ameriku.

Duboke podjele potresaju SAD pred početak javnih saslušanja u sklopu procesa opoziva predsjednika, pri čemu se Trumpu na teret stavlja odnos prema ovom procesu, dok je velik broj kritika demokrata usmjeren na činjenicu da su početna saslušanja održana iza zatvorenih vrata.

Američki mediji uspoređuju ove rezultate s istraživanjima provedenim tijekom procesa opoziva Billa Clintona 1998. godine, kada je “impeachment” imao podršku od 27 do 41 posto ispitanika.

Formaliziran proces opoziva

Kao što se i očekivalo, najveću podršku proces opoziva ima među demokratima, čak 82 posto, dok ga podržava svega 18 posto republikanaca te 47 posto neutralnih ispitanika.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja objavljeni su dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom se formalizira proces opoziva predsjednika Trumpa.

Predsjednik SAD-a je, nakon usvajanja ovog akta, optužio demokrate da su pokrenuli “najveći lov na vještice u američkoj povijesti”.

Američke demokrati su, usvajanjem rezolucije, došli korak bliže opozivu, jer im ishod glasovanja omogućava da pokrenu javna saslušanja u istrazi o opozivu predsjednika.

Američki mediji pisali su da je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži je li Joseph Biden zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik SAD-a u doba mandata Baracka Obama i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Bidenovog sina Huntera Bidena, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Izvor: Agencije