Istraživanje: Rizične navike uglavnom ne uzrokuju rak

Većina vrsta karcinoma ne može se pripisati nasljednim faktorima ili rizičnim navikama kao što je pušenje, pokazuje istraživanje američkih ljekara, u kojem se sugerira da su dvije trećine oboljenja od raka uzrokovane “lošom srećom” nasumičnih mutacija.

“Ova studija pokazuje da možete biti izloženi većem riziku dobijanja raka ako pušite ili imate loš način života”, kazao je Bert Vogelstein, autor studije i profesor onkologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Johns Hopkins”.

“Međutim, mnogi oblici raka su uglavnom uzrokovani lošom srećom kad je riječ o mutaciji gena koji prouzrokuju rak, bez obzira na način života i nasljedne faktore”.

Dodao je da ljudi koji dugo žive bez dobijanja raka, uprkos tome što su dugogodišnji pušači ili su bili često izlagani sunčevom zračenju, nemaju, zapravo, “dobre gene”.

“Istina je da su većina njih samo sretnici”, kazao je Vogelstein.

Studiju objavljenu u petak u žurnalu Science su predvodili istraživači Univerziteta “Johns Hopkins”, a bazirana je na statističkom modelu koji uključuje mnoge oblike raka u širokom rasponu ljudskih tkiva.

Pretraživanje literature

Tim je pokušao sagledati problematiku raka pretraživanjem naučne literature o informaciji koliko puta se matične ćelije podijele tokom prosječnog ljudskog života.

Rak dojke i prostate nije uključen u studiju jer literatura ne pokazuje pouzdane podatke o podjeli matičnih ćelija u tim dijelovima ljudskog tijela, kazali su autori.

Otprilike 22 oblika raka, koji se pojavljuju u 31 vrsti proučavanih tkiva mogu se pripisati nasumičnim mutacijama, pokazuje studija.

Drugih devet “pokazuju učestalost veću od one prognozirane ‘lošom srećom’ i smatra se da su za njih odgovorni kombinacija loše sreće i utjecaji okoline ili nasljedni faktori”, navode sa Univerziteta.

Ovih devet oblika raka uključuju rak pluća i rak kože, na koje utječe izlaganje dimu i sunčevom zračenju, kao i neki oblici raka za koje se zna da su nasljedni.

Rezultati ukazuju na to da se još veći naglasak treba staviti na ranu detekciju raka.

Izvor: Agencije