Istraživanje: Ranije mjere spasile bi 54.000 života u SAD-u

Trenutno je u SAD-u zaraženo gotovo 1,6 miliona ljudi (EPA)

Da su mjere protiv širenja pandemije korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama uvedene sedmicu ili dvije ranije, broj žrtava bio bi manji za 54.000, pokazalo je istraživanje Univerziteta Columbia, koje prenosi New York Times.

“To je gotovo trećina od 95.000 žrtava korona virusa, koliko ih je dosad u SAD-u. Da su mjere bile na snazi dvije sedmice ranije, od 1. marta, broj smrtnih slučajeva bio bi za 54.000 manji”, navode stručnjaci s Columbije.

Dosad je u SAD-u zaraženo gotovo 1,6 miliona ljudi, prenosi Tanjug.

NYT podsjeća da su još posljednjeg februarskog dana mnogi stručnjaci za javno zdravlje upozoravali na uzbunu zbog korona virusa, ali da “neki nisu htjeli slušati”.

U San Francisku su već tada, kako navode, poslodavci počeli slati zaposlene da rade od kuće.

Država Washington, u kojoj je evidentiran prvi slučaj zaraze korona virusom u SAD-u, proglasila je vanredno stanje.

Južna Koreja, Vijetnam i druge zemlje naredile su agresivne mjere, ali predsjednik SAD-a Donald Trump nije, konstatira NYT.

Ključni trenutak za virus

“On je 26. februara rekao, što je bilo netačno, da broj slučajeva znatno opada, a ne raste. Već 10. marta obećao je: ‘Proći će. Samo budite mirni. To će nestati.’ Neki lokalni čelnici također su nastavili poticati nastavak uobičajenog poslovanja. Početkom marta gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio rekao je Njujorčanima da odu iz grada uprkos korona virusu”, piše NYT.

Čini se da je ta vrsta savjeta koštala desetke hiljada američkih života, pokazale su nove analize istraživača s Columbije.

Jeffrey Shaman, šef istraživačkog tima, rekao je za NYT da je tih nekoliko sedmica “velika, velika razlika”.

“To kratko vrijeme za normalne uvjete bilo je ključno za virus u fazi njegovog širenja i nevjerovatno ključno za pad broja umrlih”, kazao je Shaman.

Izvor: Agencije