Istraživanje Harvarda: Vrlo nizak rizik od zaraze korona virusom u avionu

Nakon što su aviokompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmijenile postupak ukrcaja i iskrcaja, 'ima jako malo dokaza o zarazi na letu', navodi Harvard (EPA)

Rizik od zaraze korona virusom u avionu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.

Izvještaj škole javnog zdravlja pokazuje da se rizici “mogu smanjiti na vrlo niske nivoe kroz kombinaciju mjera za kontrolu zaraze”, prenosi Hina.

Istraživanje je finansirala grupacija Airlines for America koja okuplja aviokompanije i proizvođače avioopreme, u vrijeme dok američke kompanije mjesečno bilježe milijarde dolara gubitaka zbog pada prometa od 65 posto radi korona virusa.

Američki avioprevoznici imaju 50 posto manje letova nego 2019. godine.

Pojačane mjere

Istraživanje je pokazalo da nakon što su aviokompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmijenile postupak ukrcaja i iskrcaja, “ima jako malo dokaza o zarazi na letu”.

Navodi se kako avioni imaju sisteme ventilacije koji izmijene zrak prosječno svake dvije do tri minute, čime se uklanja 99 posto čestica veličine korona virusa.

Naučnici također ističu da maske značajno smanjuju rizik od prenosa bolesti.

Američki centar za kontrolu i sprječavanje bolesti je preporučio da putnici i članovi posade u avionima i na aerodromima nose maske kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Rezultati studije poklapaju se sa zaključcima istraživanja američkog ministarstva odbrane objavljeno ranije ovaj mjesec koji su također pokazali da je rizik od zaraze na letu veoma malen.

Izvor: Agencije