Oglasi

Istraživanje: Djeca u Crnoj Gori osam sati dnevno ispred ekrana 

Svako peto dijete uzrasta od devet do 17 godina nije pročitalo nijednu knjigu van školskih zadataka u posljednjih godinu.
Šest od deset roditelja nisu zabrinuti količinom vremena koje njihova djeca provode uz neki od ekranaEPA/Ilustracija

Dijete uzrasta od 12 do 17 godina provede blizu osam sati dnevno ispred raznih ekrana od čega tri i po sata dnevno koriste mobilni telefon, rezultat je prvog nacionalno reprezentativnog istraživanja o korištenju medija provedenog u Crnoj Gori, javlja agencija Anadolija.

Prvo nacionalno reprezentativno istraživanje s djecom uzrasta od devet do 17 godina i njihovim roditeljima o korištenju raznih medija provedeno je u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije (AEM) i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo“.

Kako se navodi, oko dva sata dnevno dijete gleda televiziju, oko sat i po je ispred računara ili laptopa, a nešto manje od sat dnevno igra igrice i oko dvadesetak minuta dnevno provede ispred tableta. 

Prema nalazima istraživanja, šest od deset roditelja nisu zabrinuti količinom vremena koje njihova djeca provode uz neki od ekrana, već misle da imaju dobru ravnotežu između vremena provedenog ispred ekrana i vremena za druge aktivnosti. 

„Međugeneracijski jaz u korištenju medija prisutan je u Crnoj Gori. Djeca uzrasta od 12 godina do 17 godina prvo se informišu preko interneta, dok njihovi roditelji prve informacije potraže na televiziji“, navodi se u rezultatima. 

Kako se dodaje, televizija je medij od najvećeg stepena povjerenja i za djecu i za roditelje. 

Većina djece nijednom nije bila u pozorištu

„Međutim, roditelji pokazuju znatno veću rezervisanost prema društvenim mrežama u odnosu na djecu. Skoro 40 odsto djece smatra da je teško prepoznati netačnu vijest na televiziji, dok to isto priznaje jedna trećina roditelja“, piše u saopštenju AEM. 

Za termin „fake news“ čulo je 38 odsto djece uzrasta 12 do 17 godina i 49 odsto roditelja, ali većina ne zna njegovo značenje. 

Zabrinjavajuće je, smatraju, da svako peto dijete uzrasta od devet do 17 godina nije pročitalo nijednu knjigu van školskih zadataka u posljednjih godinu, kao ni 43 odsto njihovih roditelja. 

„Konačno, većina djece i roditelja tokom posljednjih godinu dana nijednom nisu bili u pozorištu, kiu, muzeju ili na izložbi slika, što ukazuje na krizu kulture za djecu, mlade i roditelje“, piše u saopštenju. 

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.050 roditelja i 655 djece uzrasta od 9 do 17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta ove godine. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.