Oglasi

Istraživanje: Austrijanci protiv evropske vojske

Čak 92 posto Austrijanaca smatra da EU diplomatskim mjerama treba da reaguje na političke krize i konflikte u svijetu.
Učešće Austrije u budućoj vojsci EU podržava samo 35 postoEPA/Ilustracija

Vojska EU za Austrijance trenutno nije tema, i oni žele da Unija globalno veće težište stavi na diplomatiju i humanitarnu pomoć, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

"Za mnoge Austrijance vojska EU nije trenutno nikakva tema. Želja za učešćem u potencijalnoj vojsci EU je jako mala. Austrijanci smatraju da bi u savladavanju kriza i konflikata u svijetu trebalo prije svega koristiti diplomatska i humanitarna sredstva", objasnio je generalni sekretar OeGfE Paul Schmidt.

Svega 36 posto Austrijanaca podržalo bi stvaranje vojske EU-a, a 38 posto je potpuno protiv, dok je 26 procenata bez stava o toj temi.

Učešće Austrije u budućoj vojsci EU podržava samo 35 posto, dok je 45 procenata jasno protiv.

Čak 92 posto Austrijanaca smatra da EU diplomatskim mjerama treba da reaguje na političke krize i konflikte u svijetu.

Zadnja solucija vojne mjere

Osam od deset Austrijanaca podržava humanitarne mjere od strane EU-a u savladavanju kriza i konflikata.

Sličan broj smatra bitno i podržavanje međunarodnih organizacija UN I OEBS u njihovoj težnji za očuvanjem mira u svijetu.

Kada je riječ o ekonomskim sankcijama 51 posto Austrijanaca smatra da to nije bitno sredstvo u borbi protiv kriza.

Na kraju skale mjera za rješavanje kriza su vojne mjere, koje podržava svega četiri posto kao soluciju za krize i konflikte u svijetu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.