Istraživanja u Hrvatskoj: Dezinficijensi mogu i naškoditi

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je više od 15.000 osoba s korona virusom u toj zemlji (EPA)

Stotine hiljada ljudi opravdano je proteklih mjeseci u Hrvatskoj tražilo zaštitu od korono virusa u dezinficijensima, ali nekima su ta sredstvima donijela i nevolje, a njihov broj je znatno veći nego u razdoblju prije pandemije, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.

Skupina istraživača sa zagrebačkih zdravstvenih i toksikoloških ustanova analizirala je pozive zaprimljene u hrvatskom Centru za kontrolu trovanja koji su povezani sa simptomima trovanja dezinficijensima i zapažanja objavila u časopisu Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, prenijela  je Hina.

Broj slučajeva izloženosti dezinficijensima za površine udvostručio se 21 na 41 na slučaj u prvih šest mjeseci u 2020. u odnosu na 2019. godinu, a izloženost dezinficijensima za šake povećala oko devet puta, s pet na 46 slučajeva, navodi se u istraživanju.

Blagi simptomi

Najčešći sastojci dezinficijensa uključeni u slučajeve trovanja bili su hipoklorit/glutaraldehid, odnosno etanol/izopropilni alkohol. Izloženost dezinficijensima za površine zabilježena je najčešće u odraslih osoba, 56 posto, i to kao slučajno unošenje tih tvari u probavni sistem ili udisanjem u pluća. Većinom su se pojavili tek blagi simptomima poput iritacija gastrointestinalnog ili respiratornoga sistema, dok je teško trovanje u obliku korozivne ozljede gastrointestinalnog sistema zabilježeno samo u jednom slučaju, kaže se u istraživanju.

Izloženost dezinficijensima za šake zabilježena je najčešće kod predškolske djece, u 70 posto slučajeva, i to kao slučajna izloženost probavnog sistema s blagim simptomima.

Autorice Željka Babić, Rajka Turk i Jelena Macan zaključuju da osnovne mjere prevencije toksičnih učinaka biocida trebaju biti uključene u epidemiološke preporuke za prevenciju COVID-19 infekcije.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je više od 15.000 osoba s korona virusom, od kojih je 261 preminulo. Oporavilo se nešto više od 14.100 osoba.

Do danas su zdravstvene vlasti u Hrvatskoj testirale skoro 280.000 osoba.

Izvor: Agencije