Istražioci Specijalnog suda saslušali Haradinajevog savjetnika

Selimi je nedavno uvjetno oslobođen nakon pet godina provedenih u zatvoru zbog ratnog zločina nad civilima (Screenshot / YouTube)

Bivši komandant Glavnog štaba nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sulejman Selimi saslušan je u Prištini pred istražiocima Specijalnog suda u svojstvu osumnjičenog.

Tome Gaši i Gregori Smit, Selimijevi advokati, na konferenciji za novinare su potvrdili da je njihov klijent intervjuisan kao osumnjičeni u kancelarijama EULEKS-a.

Gaši je naglasio da nije bilo zahteva da se Selimi intervjuiše u Hagu te da je u sredu ujutro na razgovoru bio prisutan nadležni tužilac.

Pet godina u zatvoru

Selimi, koji je prošle nedelje postavljen za političkog savetnika premijera Kosova Ramuša Haradinaja, odgovarao je na opšta pitanja, rekli su njegovi advokati i dodali da je ispitivanje bilo kraće od drugih i da za sada nema razloga za podizanje optužnice protiv njega.

Selimi je 25. janura uslovno oslobođen nakon pet godina provedenih u zatvoru za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

Oslobođen je uslovno jer je odležao dve trećine izrečene kazne.

Osuđen je u slučaju “Drenička grupa”, u kojem je deset pripadnika bivšeg OVK-a osuđeno zbog zločina počinjenih nad civilima tokom konflikta 1998. i 1999.

Selimi je osuđen zbog mučenja civilnog zatvorenika u improvizovanom zatvorskom centru OVK-a u selu Likovac, u opštini Skenderaj (Srbica) 1998. i početkom 1999.

Selimi je do kraja 1998. bio komandant Glavnog štaba OVK-a, kada ga je na tom mestu zamenio Agim Čeku.

Ambasador Kosova u Tirani

Nakon rata neko vreme bio je glavni komandant Kosovskih zaštitnih snaga, a kasnije i Kosovskih bezbednosnih snaga, kao i ambasador Kosova u Tirani.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova formirani su radi vođenja suđenja o navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011. koji obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.

Veća su privremene prirode, sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a odnose se na određene zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela prema zakonodavstvu Kosova koja su, navodno, počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000.

Izvor: Agencije