Istraga zbog teške povrede žene na protestima

Francuska, Nica, Žuti prsluci, Protest, Žena, Policija
Lokalno stanovništvo je navelo da je nastradala Genevieve Legay, 73-ogodišnja aktivistkinja protiv globalizacije (EPA)

Francusko tužiteljstvo je u nedjelju otvorilo istragu o incidentu u kojem je teško ozlijeđena starija žena, prosvjednica tijekom nedozvoljenog prosvjeda pokreta “Žuti prsluci” dan ranije u Nici.

Vlasti istražuju slučaj starije žene koja je u subotu pretrpjela ozljedu glave dok je policija rasterivala okupljene.

Žena je mahala zastavom duginih boja sa sloganom “mir” i nosila žuti prsluk kada je policija za razbijanje prosvjeda iznenada krenula na prosvjednike, prenosi Beta.

Reporter agencije AP navodi da je vidio kako je starija žena pala na pločnik te joj je iz glave počela curiti krv.

Lokalno stanovništvo je navelo da se radi o 73-ogodišnjoj aktivistkinji protiv globalizacije Genevieve Legay.

Francuska regionalna televizija Bleu Azur javila je kako se ona danas nalazi na intenzivnoj njezi i prenijela da je tužitelj objavio da je pokrenuta istraga.

Vojne snage pružale podršku policiji

Francuske vlasti su zabranile prosvjede u nekoliko područja u subotu, kako bi spriječile ponavljanje nemira s vidljivim posljedicama, kao prije tjedan dana u Parizu.

Policija je u subotu suzavcem rastjerivala prosvjednike u Parizu, a sukobi su izbili i u drugim francuskim gradovima tijekom 19. vikenda zaredom u kojemu su se odvijali prosvjedi “Žutih prsluka” protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Uz po prvi puta raspoređene vojne snage u Parizu, koje su pružale potporu policiji, nemiri nisu dosegnuli razmjere prethodne subote kada su prodavaonice na Elizejskim poljanama opljačkane i uništene.

Diljem Francuske na prosvjedima se pojavilo više od 40.000 prosvjednika, što je porast u odnosu na vikend prije kad ih je bilo 32.300, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner, prenijela je Hina.

Samo je u Parizu bilo manje prosvjednika – 5.000 umjesto 10.000 koliko ih je bilo tjedan ranije.

Prosvjedi u glavnog gradu odvijali su se uglavnom mirno no pri kraju dana policija je suzavcem rastjerala prosvjednike u blizini Strasburškog bulevara.

Neki su prosvjednici zapalili kante za smeće.

Gotovo 170 uhapšenih

Sukoba s policijom bilo je i u Lilleu, Lionu, Nantesu, Toulouseu, Montpellieru i Nici.

Prosvjednicima je od ove subote bio zabranjen pristup Elizejskim poljanama i ministar Castaner rekao je da su snage primjereno postupale u subotu prema prosvjednicima.

“Ispravne su metode primjenjene i rezultati su tu da ih svi vide”, rekao je Castaner u televizijskom obraćanju.

Castaner je rekao da je policija zaplijenila predmete poput bejzbol palica i maski od potencijalnih izgrednika, a gotovo 170 ljudi je u subotu uhićeno.

Prosvjedi “Žutih prsluka”, koji su dobili naziv po prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim vozilima i koje su nosili prosvjednici, započeli su u studenome kao izraz revolta javnosti zbog povećanja poreza na gorivo.

Pokret je prerastao u širi prosvjed protiv politike predsjednika Macrona, iako je on ukinuo poreze na gorivo i često su bili obilježeni nasilnim sukobima s policijom i pljačkom.

Izvor: Agencije