Istraga zbog plakata o ‘Laktaškom klanu’

Raljić, čiji je portal prvi objavio informaciju o plakatima, kazao je da je njegovo saslušanje pritisak na medije (Al Jazeera)

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da je vlasnik i urednik portala Istinito Željko Raljić saslušan s ciljem prikupljanja informacija u vezi sa plakatima koji su prije dvije noći bili polijepljeni po Banjoj Luci.

U Banjoj Luci su u četvrtak, treći put u roku od mjesec dana, osvanuli plakati u kojima se kritikuje predsjednik RS-a Milorad Dodik i nekoliko njegovih bliskih saradnika.

“U skladu sa načelima profesije Raljić je rekao da ne može otkriti izvor, a što se tiče opreme preko koje je dobio tu informaciju ona bi mogla da bude predmet interesovanja policije tek ako bi postojala naredba sudije za prethodni postupak, odnosno ako bi Tužilaštvo ocijenilo da u elementima ovih događanja ima krivičnog djela i to krivično djelo za koje se može pribaviti takva naredba”, objasnio je Vasić za agenciju Srna.

Udruženje novinara RS-a osudilo saslušanje Raljića

Upravni odbor Udruženja novinara Republike Srpske osudio je pozivanje Raljića na informativni razgovor.

„Smatramo da je ovakav vid pritiska na rad medija nedopustiv i neprimjeren, naročito iz razloga što je policija tražila od Raljića da joj oda izvor informacije koju je objavio na svom portalu“, navodi se u saopštenju.

„Podsjećamo nadležne u MUP-u RS-a da novinari imaju pravo da zaštite svoje izvore, čak i pred sudom. Apsolutno je nedopustiva prijetnja da će zbog ovog slučaja biti oduzeta oprema za rad portalu Istinito“, dodaje se.

Upravni odbor Udruženja pozvao je sve institucije u RS-u da novinarima omoguće da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji i ucjena.

Izražena je i zabrinutost zbog tendencije povećanja zloupotrebe medija i medijskih sloboda od strane pojedinaca, te su mediji pozvani da profesionalno i objektivno informišu javnost o svim događajima u skladu sa kodeksima novinarske profesije.

On je istakao da se u svim predmetima gdje se pojavila neka informacija preko medija obavlja razgovor sa ljudima koji su to objavili, ako se ocijeni da oni mogu dati neku dodatnu informaciju ili ako sami žele da je podijele sa policijom.

‘Pritisak na medije’

“Ukoliko oni to ne žele i kažu da se pozivaju na svoje pravo da izvor ne otkrivaju, policija to mora uvažiti te ići na drugu stranu i prikupljati obavještenja”, istakao je Vasić. 

Raljić je ocijenio za agenciju Fena da je njegovo saslušanje pritisak na medije. “Oni smatraju da je osobama koje su se našle na ovim plakatima ugrožena bezbjednost i traže ko je organizator i ko je plakate polijepio”, rekao je Raljić, čiji je portal prvi objavio informaciju o tome.

On je rekao da ne spori pravo policije da istražuje, ali smatra da se pozvao na etički novinarski kodeks i odbacio njihov zahtjev da im kaže e-mail adresu s koje su stigle fotografije tih plakata oblijepljenih u Banjoj Luci.

Raljić kaže kako mu je rečeno da je „dužan da sačuva elektronske podatke koje je dobio“, a najavljena mu je i „mogućnost izuzimanja računarske opreme“.

“U tom dijelu smatram da je to pritisak na slobodu medija. Ako mi zakon dopušta da ne otkrijem izvor informacija, a policija prijeti da će pod pritiskom da izuzme opremu, onda se postavlja pitanje čemu zakonska mogućnost data novinarima da ne otkrivaju izvor informacija”, rekao je Raljić.

Za njega je problematično u ovoj priči i to što u policiji smatraju da je on, objavljujući informaciju o plakatima, ugrozio sigurnost osoba na plakatima.

“Rekao sam da sam samo obavijestio javnost da su se plakati pojavili, jer to je za mene vijest”, izričit je Raljić.

Fotografije vlasnika firmi

Na fotografijama koje su putem elektronske pošte upućene redakcijama medija u Banjoj Luci vide se plakati u vidu potjernica raspisanih za takozvanim “Laktaškim klanom”.

Uz natpis “Stop kriminalu i korupciji” na plakatu je kao vođa takozvanog “zloglasnog klana” okarakterisan Milorad Dodik.

Uz Dodikovu se nalazi fotografija vladike Grigorija potpisanog svjetovnim imenom Mladen Durić, koji je označen kao duhovni vođa takozvane „bande“.

Na plakatu je i slika Slobodana Stankovića, vlasnika kompanije Integral Inženjering, Milenka Čičića, vlasnika Kaldere i Ljubomira Ćubića, vlasnika Niskogradnje, za koje je, između ostalih, naveden stav po čemu treba da budu na ovom plakatu “Laktaškog klana”.

Na plakatu se našle i slike još nekih Dodikovih saradnika sa tvrdnjama o njihovim poslovima.

Izvor: Agencije