Istraga: Vatikanska banka omogućila pranje novca

Tužioci su zaključili da "IOR može lako postati kanal za pranje novca kriminalnog porijekla" (EPA)

Italijanski istražitelji su utvrdili da je Vatikanska banka poslovala na način koji je omogućavao pranje novca, piše u subotu italijanska štampa, pozivajući se na dokumente koji su rezultat trogodišnje istrage.

Banka, čiji je zvanični naziv Institut za vjerske radove (IOR), nije dovoljno provjeravala klijente i vlasnicima računa je bilo dozvoljeno da prebacuju velike sume novca u ime drugih lica.

Postoji veliki rizik da način na koji posluje IOR, bez preciznog navođenja pravih klijenata, može biti upotrijebljen kao paravan za prikrivanje nezakonitih transakcija“, napisali su tužioci u dokumentu koji je objavio dnevnik Corriere della Serra.

Ništa od istrage protiv Tedeskina

Italijansko tužilaštvo odustalo je od istrage protiv bivšeg predsjednika Vatikanske banke Etore Goti Tedeskina, pošto je završilo istragu o pranju novca, rekli su neimenovani pravosudni izvori.

Vatikanska banka danas nije bila dostupna za komentar, a u prošlosti njen predstavnik je uglavnom odbijao da bilo šta kaže, prenosi Tanjug.

Goti Teddeskin je otpušten iz banke prošle godine, tvrdeći da je da je otjeran jer je želio više transparentnosti, ali je Uprava direktora rekla da je on zanemario svoje dužnosti.
 

Oni, također, optužuju italijanske banke koje su prihvatile novac prebačen iz IOR-a zbog toga što nisu utvrdile porijeklo novca koji je dalje prebačen u druge banke.

IOR može lako postati kanal za pranje novca kriminalnog porijekla“, zaključili su tužioci.

Oni su kazali da nije tačna tvrdnja IOR-a da su svi vlasnici računa u toj banci pripadnici Crkve ili svećenici.

“Ima i privatnih pojedinaca koji mogu davati depozite i otvarati račune zbog toga što imaju posebne odnose sa Svetom stolicom”, naveli su tužioci.

Očekuju se optužnice

Predmet istrage bio je transfer od 23 miliona eura iz Vatikanske banke italijanskoj kreditnoj kompaniji Credito Artigiano u septembru 2010. Tri miliona eura zatim su prebačena u Banca del Fucino, a 20 miliona u JP Morgan u Frankfurtu, prenosi Tanjug.

Transfer su odobrili tadašnji generalni direktor IOR-a Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli, koji su podnijeli ostavku prošle sedmice.

Očekuje se da će tužioci podići optužnice protiv njih.

La Repubblica piše da se njih dvojica optužuju za prebacivanje još desetak manjih suma u JP Morgan.

Papa Franjo je formirao komisiju koja treba da sprovede istragu o poslovima banke i, prema navodima Tanjuga, planira veliku reorganizaciju institucije koju potresa skandal u okviru opsežnijih reformi vatikanske birokratije.

Vatikan reformira svoje finansije kako bi mogao biti uključen na “bijelu listu” država koje poštuju međunarodna pravila protiv pranja novca, navodi AFP.

Italijanska policija je prošlog mjeseca uhapsila jednog visokog svećenika zbog sumnje da je prao novac i počinio prevaru jer je planirao da prošvercuje milione eura u Italiju.

Izvor: Agencije