Istraga u Makedoniji zbog rušenja stambenog kompleksa

U Makedoniji je Specijalno javno tužiteljstvo nastavilo s istragama, a donedavni premijer te zemlje Nikola Gruevski se sumnjiči da je naručio rušenje stambenog kompleksa “Kosmos”, koji je u vlasništvu opozicionog političara Fijata Canoskog, 2011. godine.

Među osumnjičenima u novootvorenom slučaju TNT su i bivši ministar za promet i veze, kao i aktuelni gradonačelnik skopske općine Gazi Baba, gdje se objekt nalazio.

Međutim, za njih nije doneseno naređenje za provedbu istrage, jer su sva tri dužnosnika obuhvaćena abolicijom, koju je prošlog utorka donio predsjednik države Đorđe Ivanov.

Za slučaj će odgovarati inspektorica u općini Gazi Baba, koja je provodila naređenje rušenja stambenog kompleksa, i još troje radnika u općini koji su sudjelovali u javnoj nabavci eksploziva kojim je kompleks srušen.

“Sve osobe koje su obuhvaćene abolicijom, abolirane su i za ovaj slučaj. Govorimo o bivšem premijeru, bivšem ministru za transport i veze i o gradonačelniku skopske općine Gazi Baba. Za njih nije donesena odluka o pokretanju istrage, jer postoji pravna prepreka za njeno provođenje”, kazala je tužiteljica Lenče Ristovska.

Kompleks koštao 15 miliona eura

Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska je javila iz Skoplja da su tri visoka funkcionera, među njima i donedavni premijer, abolirani, jer je prošle godine opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije, nakon objave snimke prisluškivanih razgovora vezanih za slučaj slučaj  “Kosmos”, protiv bivšeg premijera, bivšeg ministra za transport i veze i gradonačelnika Gazi Babe podnio krivične prijave.

Skopsko javno tužiteljstvo oformilo je predmet.

“Predsednik države i ovaj slučaj je uzeo u obzir i uvrstio je ove funkcionere među abolirane. Zbog toga će sada, kako kažu iz Specijalnog javnog tužilaštva, krivično odgovarati izvršioci rušenja stambenog kompleksa, a ne i naredbodavci. Građevinska inspektorka je u leto 2011. godine zaključila da je stambeni kompleks u izgradnji, koji je tada koštao 15 miliona evra, viši za metar i po od dozvoljenog i donela je rešenje da se građevina ukloni. Nakon toga je počelo rušenje objekta eksplozivom. Vlasnik građevine, biznismen i političar Fiat Canoski, bio je koalicioni partner VMRO-DPMNE-a Nikole Gruevskog, ali je izašao iz koalicije uoči izbora 2011. godine. Jedan od razloga bio je zatvaranje vlasnika najgledanije A1 televizije i njegovog prijatelja Velije Ramkovskog, a potom i gašenje medija zbog neplaćenog poreza. Sada Canoski tuži državu u Sudu [za ljudska prava] u Strazburu i traži odštetu od 59 miliona evra. Nakon odluke predsjednika države o aboliciji, bivši premijer Nikola Gruevski zatražio je od Ivanova da bude izuzet. On je aboliran u čak šest slučajeva”, izvijestila je Smilevska iz Skoplja.

Izvor: Al Jazeera