Istraga protiv svećenika Kordića

Biskup Ratko Perić (s mikrofonom) i fra Kornelije Kordić (u crnoj halji) 2018. na blagoslovu nove župne crkve (Novosti.rs)

Pripadnici policije Hercegovačko-neretvanskog kantona Bosne i Hercegovine (MUPHNK) počeli su istragu protiv svećenika fra Kornelija Kordića zbog navodnog seksualnog zlostavljanja nekadašnjih maloljetnih štićenica Doma za djecu bez roditeljske skrbi “Ivan Pavao II” u Čitluku i Vionici, potvrdio je u utorak MUPHNK, prenose agencije.

Kako je potvrdila policija, ispitani su prvi svjedoci po prijavi koju je uputila Franjevačka provincija u Mostaru.

Inspektori su u Centru “Ivan Pavao II” razgovarali s nekoliko osoba te se istraga nastavlja nakon što je zagrebački portal Novosti objavio svjedočenje neimenovanih djevojaka koje tvrde da su od 2000. do 2014. bile žrtve danas 83-godišnjeg Kordića.

U međuvremenu je sedam djevojaka, bivših štićenica istog doma, javno stalo u njegovu odbranu tvrdeći da se protiv njega iznose “besramne optužbe”.

Taj franjevac i dugogodišnji svećenik u Čitluku odbacio je, u intervjuu objavljenom u utorak, sve optužbe, tvrdeći da nikad nije dirao djevojčice po intimnim dijelovima tijela. Rekao je da podržava istragu koja je pokrenuta, ustvrdivši da nema šta skrivati.

Prema njegovim riječima, kroz centar, osnovan 1994. tokom rata u Bosni i Hercegovini, prošlo više od 500 nezbrinute djece, o kojima se brinulo uz pomoć donatora.

Dugogodišnja istraga

Prošle sedmice zagrebačke Novosti, nakon dugogodišnje istrage, objavile su da je franjevac Kornelije Kordić godinama seksualno zlostavljao maloljetne štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Ivan Pavao II” u Čitluku i Vionici, pozivajući se na izjave pet bivših štićenica doma.

One su navele da su zlostavljanje doživljavale od 2001. do 2014. i da je spomenuti svećenik najviše vrebao djevojčice u dobi od 10 do 12 godina, među kojima su bila i djeca s poteškoćama u razvoju.

Novosti su dalje navele kako su saznale da su prije devet godina o svemu bili pismeno obaviješteni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i Kordićev nadređeni, franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta stolica.

“Iako su mjerodavne vlasti u Vatikanu 2010. i 2011. godine dobile izvještaje Perićeve biskupije, postupak protiv tog svećenika nikad nije pokrenut niti je do danas Kordić sankcioniran na bilo koji način”, navodi zagrebački medij.

Izvor: Al Jazeera i agencije