Istraga protiv bivšeg predsjednika Sudana zbog pranja novca

Izvori iz porodice kažu kako je ove sedmice, nakon što je prvobitno bio zadržan u predsjedničkoj rezidenciji, premješten u strogo čuvani zatvor u Kartumu (Reuters)

Sudanski javni tužilac počeo je istragu protiv svrgnutog predsjednika Omara al-Bashira zbog sumnji na pranje i posjedovanje velikih količina novca bez zakonske osnove, rekao je za Reuters sudski izvor.

Bashira, kojeg Međunarodni kazneni sud traži zbog optužbi za genocid u sudanskoj zapadnoj regiji Darfur, svrgnula je s vlasti vojska 11. aprila, nakon višemjesečnih protesta protiv njegove vladavine.

Izvori iz porodice kažu kako je ove sedmice, nakon što je prvobitno bio zadržan u predsjedničkoj rezidenciji, premješten u strogo čuvani zatvor u Kartumu.

Bashirovi rođaci nisu bili dostupni za komentar o istrazi.

Zaplijena “sumnjivih” sredstava

Sudanska udruga profesionalaca, koja je predvodila proteste, traži odgovornost Bashira i njegove vlade, obračun s korupcijom i kronizmom te ublažavanje ekonomske krize koja se pogoršala tokom posljednjih godina Bashirove vlasti.

U srijedu je sudansko prelazno vojno vijeće naredilo centralnoj banci da provjeri finansijske transfere od 1. aprila te da zaplijeni “sumnjiva” sredstva, javlja državna novinska agencija SUNA.

Vijeće je također naredilo “obustavu prenosa vlasništva dionica do daljnjega te prijavljivanje svih većih i sumnjivih prenosa dionica kompanija vlastima”.

Građani su prije svrgavanja Bashira s vlasti više od tri mjeseca tražili smjenu vlade, koju su optuživali za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje vlada nestašica goriva i poskupljuju osnovne namirnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije