Istraga o ‘robovskom radu’ Sjevernokorejaca

Darusman rekao da bi izvan Sjeverne Koreje moglo biti 20.000 njenih radnika (EPA)

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Marzuki Darusman izjavio je da će istražiti navode o 20.000 sjevernokorejskih građana koji rade izvan zemlje u robovskim uslovima, uglavnom u Kini, Rusiji i na Bliskom istoku.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Seulu NK Watch je saopćila da je više od 100.000 radnika u 40 zemalja te da godišnje zarade tri milijarde dolara za Sjevernokorejsku vladu.

Pozvala je na istragu umiješanosti zemalja domaćina, prenosi Hina.

Većina u Kini i Rusiji

Darusman je rekao novinarima, pošto se obratio Vijeću UN-a za ljudska prava, da bi izvan Sjeverne Koreje moglo biti 20.000 njenih radnika u prekomorskim zemljama.

Prema prvim podacima, većina radi u Kini i Ruskoj Federaciji, rekao je Darusman i ponovio svoj raniji zahtjev za posjetu Kini kako bi istražio te navode.

Dobio je informacije da oni rade kao robovi, s obzirom na satnicu i male plate.

Većina sjevernokorejskih prisilnih radnika radi u šumarskoj i građevinskoj industriji te u restoranima, rekao je direktor NK Watcha Ahn Myeong.

“Vlasti drže porodice sjevernokorejskih radnika tako da ti ljudi ne mogu pobjeći ili se žaliti na radne uslove”, kazao je Myeong, dodavši da ih je znatan broj na Bliskom istoku.

Sporove o ljudskim pravima treba riješiti razgovorima, izjavio je glasnogovornik Kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Demant iz Pekinga

“Kina se nada da međunarodna zajednica može pošteno i objektivno procijeniti stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i obratiti pažnju na poteškoće i izazove s kojima je ta zemlja suočena u svom društvenom i ekonomskom razvoju te joj pružiti konstruktivniju pomoć”, rekao je Hong u Pekingu.

U izvještaju Istražne komisije UN-a od prije godinu dana, u kojoj je bio i Darusman, dokumentirana su ubistva, mučenja i politički logori u Sjevernoj Koreji, što predstavlja, kako su naveli članovi komisije, zločine protiv čovječnosti.

Pjongjang je demantirao postojanje logora i bilo kakva kršenja ljudskih prava.

Sjevernokorejski diplomata Kim Yong-Ho je u govoru na forumu u Ženevi u ponedjeljak ponovo odbacio taj izvještaj, rekavši da se on zasniva na lažnim svjedočanstvima i pozvao Darusmana da podnese ostavku.

Izvor: Agencije