Oglasi

Istraga o ponudi za sterilizaciju Romkinja

Policija u Temišvaru pretresla prostorije organizacije Anonimni nacionalisti, koja je pozvala Romkinje na sterilizaciju.
Romkinja na jednoj proslavi u selu Costesti, 240 km zapadno od BukureštaAFP Arhiva

Rumunske vlasti počele su istragu o aktivnostima organizacije Anonimni nacionalisti, koja je svakoj ženi romskog porijekla ponudila po 300 leja (69 eura) ako se dobrovoljno podvgrne sterilizaciji tokom ove godine.

Policija je u sjedištu organizacije u Temišvaru izvršila pretres i oduzela dokumentaciju, nakon što su Anonimni nacionalisti krajem prošle sedmice pozvali Romkinje na dobrovoljnu sterilizaciju, prenose rumunski mediji.

'Udarac principima demokratije'

Istraga je uslijedila poslije reakcije nevladinih organizacija, koje su upozorile da je „inicijativa Anonimnih nacionalista ozbiljan udarac vrijednostima i principima demokratije“.

Nacionalisti su uzvratili da njihova inicijativa nije u suprotnosti sa zakonom, a pomoći će u "rješavanju problema sa nasiljem, kriminalom i romskim klanovima".

U Rumuniji živi blizu 250.000 Roma.

Romi su narod porijeklom iz Indije, iz oblasti Punjab, koju su napustili oko 10. stoljeća. Danas žive širom svijeta, uglavnom u Evropi. Roma ima skoro 1,5 milion, a od toga ih najviše živi u Rumuniji.

Izvor: Agencije