Istraga o pokušaju otmice djeteta: Propao zločinački plan

Kako je ranije javio Blic otmičari su bili u sivom autobombilu BMW, serije pet, stranih registarskih tablica. (Al Jazeera)

Istraga o otmici dvogodišnje djevojčice Maše koja je oteta u petak oko 13 sati u beogradskom naselju Braća Jerković, a pronađena nakon dva sata policijske potjere, se nastavlja.

Kako je kazao Telegrafov izvor, francuska policija upala je u stan žene koja je bila među otmičarima u bijelom BMW-u te u njemu zatekla djevojčicu koja nevjerojatno liči 2-godišnjoj Maši. Radi se o kćeri jedne otmičarke.

Ta otmičarka navodno je u velikim porodičnim problemima, u brakorazvodnoj parnici suprug joj je pokušao oduzeti dijete, a ona je, u želji da dokaže kako on nije biološki otac njenog djeteta preko interneta našla djevojčicu koja liči na njenu kćer.

Porodične veze

Odlučili su je oteti i izvesti iz zemlje na pasoš otmičarkinog pravog djeteta. Tada bi joj uzeli DNK i na sudu dokazali kako suprug otmičarke nije djetetov pravi otac. To bi, navodno, upalilo jer je otac djevojčicu vidio samo jednom u životu.

Otmičari su izjavili kako bi Mašu, nakon svega toga, vratili njenim roditeljima.

Svi otmičari su u porodičnim vezama, radi se o majci spomenutog djeteta te njenim roditeljima.

Blic piše o jednom zanimljivom detalju koji je dio ovog slučaja. Naime, Mašini roditelji govore francuski jezik.

Službeno očitovanje srbijanske i francuske policije još se čeka.

“U saradnji sa francuskom policijom, utvrđeno je da dete sa tim generalijama postoji na adresi u Francuskoj, dakle takvo dete postoji tamo. Oni su ušli u našu zemlju na prelazu Vatin, ušli su sa francuskim registarskim tablicama, zatim narednog dana te tablice, i to je ono što se u javnosti pominjalo, zamenili sa ukradenim rumunskim tablicama”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a prenosi RTS.

Objasnio je da ni njemu, koji je Beograđanin, taj dio grada nije baš poznat i da ne zna kako bi bježao do autoputa, ili ne bi, sa pripremljenim pasošom, sa fingiranim mamom i tatom i tetkom.

To govori o nekoj pripremi koja ima dublju pozadinu, kazao je Nikolić.

Motiv otmice

Sa takvom kriminalnom prošlošću, objašnjava kriminolog Zlatko Nikolić, motiv otmice je vjerovatno imovinska korist.

“Pretpostavka je da je trebalo da oni za neku paru nekome ovo dete isporuče, bilo da ga prodaju, bilo da ucenjuju roditelje. Ali da preskočite Novi Beograd, da preskočite sve druge gradske kvartove i jurite neko dete tačno određeno, negde u Braće Jerković, nije sasvim normalno”, kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Kako je ranije javio Blic otmičari su bili u sivom autobombilu BMW, serije pet, stranih registarskih tablica, najvjerovatnije rumunskih.

U automobilu je bila djevojka plave kose, i čovjek od oko 45 godina, prenosi Blic. Oni su zaustavili na ulici ženu i oteli joj dijete iz ruku.

Vera Nedeljković, očevidac otmice objasnila je da je muškarac obučen u crno prišao majci koja je šetala sa dijetetom.

“Majku je grubo odgurnuo, ona je pala na asfalt pa joj je istrgao dete iz ruku, stavio u kola i odvezao“, kazala je ona.

Prema saznanjima Blica,osumnjičeni otmičari su  Sebastijan Branko (52) i Sabrina Gorin (49). Oni imaju dokument koji izgleda kao francuski pasoš.

Brojni pasoši

Navodno su otmičari imali i pripremljen pasoš za djevojčicu te su se spremali odvesti je u Francusku, a u njihovom vozilu su nađeni brojni različiti pasoši.

Navodno je jedan od otmičara pokušao da pobjegne iz auta, noseći dijete u rukama, a da ga je policija sustigla kod zaštitne ograde auto-puta.

Dvoje od troje otmičara, u Francuskoj ima bogatu krivičnu prošlost. U njihovim policijskim dosijeima terete se za više djela nasilništva, krađe iz vozila, paljenja.

Posle velike akcije saobraćajne policije, presretača i helikoptera, koja je trajala dva sata, otmičari su uhapšeni kod naplatne rampe kod Šimanovaca, a devojčica vraćena roditeljima.

Izvor: Agencije