Istraga o padu aviona Lion Aira

Istražitelji u Indoneziji pokušavaju otkriti šta je uzrokovalo pad aviona Lion Aira dok se u subotu približavao pisti aerodroma na Baliju.

Kompaniji je ovo sedma nesreća od 2002. godine. Čini se da uprava ne brine zbog toga – neprestano širi svoju flotu i uspijeva ostati najprofitabilnija privatna aviokompanija u Indoneziji.

Svih 108 putnika i članova posade Boeinga 737 Lion Aira prošlo je bez ozbiljnih povreda.

Ali niko od njih neće zaboraviti to iskustvo.

“Ne znam kako je došlo do nesreće. Samo sam čula obavještenje da avion uskoro slijeće. Kratko nakon toga, začula se buka, kao da smo u nešto udarili. Iznenada, voda je počela ulaziti u avion”, sjeća se putnica Santi Widiastuti.

Potraga za crnom kutijom

Pronađen je uređaj za snimanje podataka o letu, a piloti će biti podvrgnuti testiranju na drogu.

U protekle dvije godine pet pilota Lion Aira uhapšeno je zbog upotrebe narkotika.

Istražitelji moraju doći do olupine i pronaći crnu kutiju, smještenu u repu aviona.

“Planiramo premjestiti olupinu. Državni komitet za sigurnost saobraćaja, koji je zadužen za istragu, saglasio se tim prijedlogom, jer će im biti teško istražiti sve okolnosti nesreće sve dok ostaci budu u vodi”, kaže Erry Bhakti iz Ministarstva transporta Indonezije.

Lion Airu ovo nije prva nesreća. Ova kompanija je prošlog mjeseca potpisala ugovor o kupovini 234 Airbusova aviona, vrijedan 18 milijardi eura i najveći u historiji tog francuskog proizvođača.

Prošle godine su od Boeinga naručili 230 aviona, što je rekordni ugovor i za tu kompaniju.

Čini se da se uprava Lion Aira, uprkos nesrećama, nada svijetloj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera