Istraga o masakru u Novom Zelandu: Tarrant 2016. putovao Balkanom

OIC se nada da će adekvatno kažnjavanje terorista s Novog Zelanda i zadovoljenje pravde utješiti porodice žrtava (Arhiva)

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dve džamije na Novom Zelandu.

Osumnjičeni napadač, 28-ogodišnji Australijanac Brenton Tarant, koji je izveo napad na dve džamije u Krajstčerču tokom molitve petkom, boravio je u Bugarskoj kao turista od 9. do 15. novembra 2018, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost Bugarske.

Kako javlja reporter Al Jazeere iz Bugarske Zoran Kosanović, na konferenciji za medije je saopšteno da je Tarant u Sofiju stigao letom iz Dubaija da bi narednog dana iznajmio automobil i posećivao istorijska mesta: Dronovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Plovdiv, Asenovgrad, Bačkovo, Kazanlak i Bansko.

Dosadašnja saznanja govore da je uglavnom reč o posetama istorijskim lokacijama vezanim za balkanske zemlje i borbe hrišćana sa otomanskim vojnicima.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želeo da otkrije istorijska mesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna ili je imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Rečeno je i da je odsedao u gostinskim kućama, odnosno da se nije prijavljivao u velike hotele, kao i da još nije potvrđeno da je bio sa nekim u društvu.

Proputovao čitav Balkan 2016.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov dodao je da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage, nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Tarant je otputovao iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt, gde je iznajmio auto da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio na Balkanu.

Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016, kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su u kontaktu sa vlastima u SAD-u, na Novom Zelandu, u Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Krajstčerču, gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije, koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanskog Carstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije