Istraga nakon poziva ‘Žutih prsluka’ na samoubistvo policajaca

Policija, Francuska, Žuti prsluci
Političari i sindikati policajaca su osudili slogane demonstranata (EPA)

U Francuskoj je pokrenuta istraga nakon što su demonstranti policajcima vikali “Ubijte se, ubijte se” u subotu u glavnom gradu tokom protesta “Žutih prsluka”, što je izazvalo ogorčenje, doznaje se od pariškog tužiteljstva.

Nekoliko puta su se u pariškoj povorci “Žutih prsluka” čuli povici “Ubijte se, ubijte se” upućeni policajcima, dok je francusku policiju od početka godine zahvatio val samoubistva bez presedana.

Političari i sindikati policajaca su osudili te slogane.

“Dosegli smo vrhunac mržnje. To su neprihvatljive i nepodnošljive izjave”, rekao je Frederic Lagache, glavni zastupnik sindikata Alliance.

“To je uvreda za mrtve policajce, njihove porodice i cijelu instituciju”, dodao je i pozvao na identificiranje odgovornih.

‘Besramne izjave’

Drugi policijski sindikati su također osudili “sramotu i skandal” i pozvali vlasti da prekinu “val mrzitelja policije”.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je istaknuo da se trebaju “sramiti oni koji su se odali tako besramnih izjavama”.

U subotu su 23. protest “žutih prsluka” obilježila nova nasilja u Parizu i 220 osoba je privedeno u glavnom gradu, među kojima šest maloljetnika, prema podacima pariškog tužiteljstva.

Približno 27.900 osoba je demonstriralo u subotu širom zemlje, od kojih oko 9.000 u Parizu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije