Istraga FA zbog slogana ‘Srbija do Tokija’

Kolarov objavio fotografiju kako slavi titulu sa Džekom, Jovetićem i Nastasićem (Aleksandar Kolarov / Twitter)

Na zahtjev Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), Engleska nogometna asocijacija (FA) pokrenula je istragu protiv ponašanja nogometaša Manchester Cityja Aleksandra Kolarova i Matije Nastasića, u toku slavlja za osvojeno prvo mjesto drugi put u tri godine Premier lige 11. maja, prenosi Anadolija.

“U korespondenciji koja je primljena u službu za odnose s javnošću KBSA, predstavnik za komunikacije FA navodi da se ‘istražuje slučaj’ i da su ‘kontaktirana oba igrača kako bi pojasnili svoje ponašanje'”, navode iz KBSA-a.

Sporni slogani

Kolarov je na svom Twitter nalogu objavio fotografiju sa slavlja nakon osvojene titule, na kojoj su zajedno on i Nastasić sa zastavom Srbije te reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko sa zastavom BiH i Stevan Jovetić sa zastavom Crne Gore.

Kolarov i Nastasić nose bijele majice sa sloganom “Srbija do Tokija”.

Ovaj slogan bio je u upotrebi tokom ratova u zemljama regije 90-ih.

Iz KBSA-a napominju kako pozdravljaju istragu FA u nadi da će preduzeti potrebne mjere sankcioniranja pomenutih nogometaša te da će osigurati da ove i slične vrste uvredljivih poruka nikada ne budu dozvoljene na sportskim terenima.

Izvor: Agencije