Istraga: Boris Berezovski nije ubijen

Pred smrt Berezovski je, kako tvrde saradnici i prijatelji, bio depresivan, naročito poslije izgubljene sudske bitke protiv vlasnika Chelseaja (EPA)

U istrazi koju su proveli britanski istražitelji i forenzičari, nije pronađen nijedan dokaz da je ruski oligarh Boris Berezovski ubijen, piše u četvrtak britanski Guardian.

Mikroskopski testovi kože pokazali su da na tijelu Berezovskog nisu pronađeni znakovi samoobrane ili borbe, dok toksikološki nalazi nisu otkrili nikakve tragove otrova ili neočekivanih supstanci niti u njegovoj krvi niti u tkivu, prenosi Tanjug.

Berezovski je u ožujku prošle godine pronađen mrtav u kući u blizini Ascota, zapadno od Londona, gdje je živio do smrti u 67. godini.

Bez sumnjivih tragova i ozljeda

Kada je njegovo tijelo otkriveno, oko vrata je imao dio svog omiljenog crnog šala od kašmira, dok je drugi dio šala pronađen na tušu iznad njegove glave.

Forenzičar Raymond Fysh izjavio je kako ni detaljnim pregledom tkiva s vrata nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je zadavljen prije nego što je šal postavljen na vrat.

Nikakve druge ozljede nisu pronađene na njegovu tijelu, pa forenzičar isključuje mogućnost ubojstva.

Britanske vlasti su, također, provele i pretragu područja oko kuće kako bi provjerili je li bila izložena radijaciji, ali ni oni nisu ništa pronašli.

To je učinjeno jer je u studenom 2006. godine u Londonu preminuo Aleksandar Litvinjenko, suradnik Berezovskog, a utvrđeno je da je otrovan radioaktivnim polonijem.

Berezovski se obogatio tijekom privatizacija poslije raspada Sovjetskog Saveza, a Rusiju je napustio 2000. godine i nastanio se u Britaniji, poslije sukoba s Vladimirom Putinom.

Depresija nakon procesa s Abramovičem

Kako navodi Guardian, tijekom istrage obznanjeno je i da je 1994. godine Berezovski preživio bombaški napad u kojemu je ubijen njegov vozač, kao i da je 2007. spremana urota da ga se ubije u Britaniji.

Pred smrt Berezovski je, kako tvrde suradnici i prijatelji, bio depresivan, naročito poslije izgubljene sudske bitke protiv vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča, kao i niza financijskih neuspjeha.

Svog sina Artema je jednom prilikom upitao “kako da se zadavi”, a tjelohranitelja: “Da li da skočim ili da prerežem vene?”

Kćerka Berezovskog iz prvog braka, Jelisaveta, rekla je u istrazi kako je točno da je brinula zbog prijetnji oca da će izvršiti samoubojstvo, ali kako ni danas ne vjeruje da je to mogao učiniti.

Istraga se formalno vodi o smrti “Platona Jelenjina”, budući da je to ime koje je Berezovski ‘usvojio’ kada je dobio britansku putovnicu, navodi Guardian.

Izvor: Agencije