Oglasi

Istraga Al Jazeere: UAE kovao zavjeru da devalvira katarsku valutu

Istraga otkriva da su zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata koristili luksemburšku banku kao produženu finansijsku ruku za manipuliranje katarskom valutom i obveznicama u inostranstvu.
Pokušaji manipulacije valutom ciljali su Centralnu banku Katara, kako bi se iscrpile njene devizne rezerveEPA

Istraživački izvještaj Al Jazeere otkrio je podatke sa međunarodnih berzi i ekskluzivne dokumente koji raskrinkavaju zavjeru protiv katarske ekonomije, a koja se dešavala istovremeno sa iznošenjem zahtjeva država koje su nametnule blokadu Kataru.

Cilj je bio pokazati vještačke efekte blokade na katarsku ekonomiju.

Istraga otkriva da su zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata koristili banku iz Luksemburga Banque Havilland kao produženu finansijsku ruku za manipuliranje katarskom valutom i obveznicama u inostranstvu.

U istrazi se otkriva da su pokušaji manipulacije valutom ciljali Centralnu banku Katara, kako bi se iscrpile njene devizne rezerve.

Pokušaji manipuliranja

Istraga je pokazala da američka Komisija za vrijednosne papire i berzu provodi istrage o pokušajima manipuliranja katarskom valutom od februara, čiji će rezultati biti uskoro predočeni.

Istraga, koja je nazvana "valutnim ratom", zasnovana je na svjedočenjima ekonomskih eksperata i istražitelja, kao i obveznicama koje upućuju na korake koji su poduzimani kako bi se nanijela šteta katarskoj ekonomiji i valuti.

U istrazi su korišteni grafički prikazi i novinski arhiv, evidencije britanskih kompanija za razmjenu novca, dokumentacija o gotovinskim transakcijama Banke Engleske, kao i reference na banku Havilland u Luksemburgu i obveznice.     

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.