Istraga Al Jazeere: Mračni svijet talačkih pregovora

Šestomjesečna istraga Al Jazeerinog Istraživačkog odjela rasvijetlila je mračni svijet talačkih pregovora, otkrivajući kako neke vlade redovno pregovaraju sa oružanim grupama i plaćaju otkupninu u gotovini.

Sirijski borci tvrde da je u jednom slučaju Italija platila milione dolara za oslobađanje jednog italijanskog i jednog belgijskog novinara.

U drugom slučaju, Al Jazeera je došla do fotografija otkupnine vrijednosti 11 miliona američkih dolara koju je platila Italija oružanoj grupi iz Sirije, Frontu Al-Nusra, za oslobađenje dva humanitarna radnika.

Obavještajni dokumenti do kojih je došla Al Jazeera također otkrivaju kako je Italija intervenisala u pregovorima sa somalijskim piratima i posredovala u sklapanju dogovora prema kom je platila 525.000 dolara za oslobađanje građanina sa italijanskim i južnoafričkim državljanstvom i njegove partnerice.

Italijanska i južnoafrička vlada su zatim medijima plasirale lažnu priču tvrdeći kako je odvažna akcija somalijske vojske, uz podršku Zapada, osigurala puštanje talaca.

Plaćanje otkupnina u Siriji

Novi dokumentarac Al Jazeera istražuje pod naslovom „Otmice kao biznis“ razotkriva isplatu višemilionskog iznosa za oslobađanje italijanskog novinara Domenicoa Quiricoa i njegovog kolege Pierrea Piccinin da Pratae, belgijskog novinara.

Posrednik Mu’taz Shaklab ispričao je Al Jazeeri: „Otmičari su tražili deset miliona dolara, ali mislim da su im dali četiri miliona.“

Shaklab kaže da je bio prisutan kada je novac isporučen i da je bio u pratnji jednog Italijana.

Pripadnik brigade Faruq, jedne od grupa koja se bori u Siriji, također je svjedočio primopredaji novca. „Novac se sastojao od paketa od po 100.000 dolara“ , priča Maqmood Daboul. „Svaki je bio u posebnoj plastičnoj vrećici.“

Al Jazeera je također u posjedu fotografija na kojima se vidi 11 miliona dolara u gotovini koji su predani januara 2015. godine predstavnicima Jabhat Al-Nusre, grupe koja je nekad bila povezana sa Al-Kaidom. Novac je osigurao oslobađanje otetih humanitarnih radnika Grete Ramelli i Vanesse Mazullo.

Plaćanje somalijskim piratima

Telegrami tajnih obavještajnih službi do kojih je došla Al Jazeera također otkrivaju kako je italijanska Vlada intervenisala da se osigura oslobađanje taoca sa dvojnim državljanstvom Italije i Južnoafričke Republike koji je bio zarobljen u Somaliji.

Dokumenti pokazuju da su Bruno Pelizarri i njegova djevojka Debbie Calitz oslobođeni nakon što je Italija platila otkupninu od više 525.000 dolara.

Italijanske obavještajne službe su zatim zataškale svoju umiješanost plasirajući medijima izmišljenu priču o hrabrom spašavanju koje je izvršila somalijska vojska potpomognuta Zapadom.

Kada su je pitali o tajnim dokumentima, Pelizarrijeva sestra, Vera Hecht, potvrdila je tajnu umiješanost Italijana, prenoseći kako joj je rečeno da “nikad ne objelodani” da su Italijani zapravo platili otkupninu.

Bivša taokinja Debbie Calitz izjavila je kako joj teško kriti da je otkupnina plaćena. „Obaviješteni smo o određenim stvarima o kojima nam nije dozvoljeno govoriti.“

Italijanska je Vlada odbila komentarisati otkrića Al Jazeere navodeći da im je politika „ne plaćati otkupnine“.

Kritike Obamine talačke politike

Dokumentarac „Otmice kao biznis“ također istražuje slučaj američkog novinara Jamesa Foleyja kojem je ISIL odrubio glavu u augustu prošle godine. Američka Vlada je odbila pregovarati sa grupama označenim kao terorističke i savjetovala porodice talaca da čine isto.

Diane Foley kaže: „Naša Vlada zna da nas je iznevjerila“ i opisuje patnju svoje porodice prema kojoj su se odnosili kao prema „lakrdiji“.

Kritike upućuje direktno Marku Mitchellu, savjetniku predsjednika Baracka Obame za borbu protiv terorizma u periodu do januara 2015. godine i tvrdi kako „nije imao ni trunke saosjećanja prema nama“.

„Sve što on zna je da nema ustupaka“, objašnjava ona i dodaje kako je porodici tri puta prijetio upozoravajući ih da ne trebaju pregovarati. „Bili smo užasnuti.“

Mitchell je u svom prvom javnom obraćanju vezano za ovaj slučaj porekao da je prijetio: „Pomisao da je na neki način šokantno da vladin službenik ohrabruje ljude da se pridržavaju zakona je šokantna sama po sebi.“

Mitchell također kritikuje evropske vlade zbog plaćanja otkupnina objašnjavajući da trebaju imati „moralnu hrabrost da to rade otvoreno“. Umjesto toga „one održavaju javni privid da se protive plaćanju“.

Tvrdi da je predsjednik Obama ugrozio živote svojom nedavnom revizijom talačke politike koja je uklonila prijetnju krivičnog gonjenja ukoliko porodice pokušaju platiti otkupninu. Kaže kako to nije samo u suprotnosti sa međunarodnim pravom već „ne doprinosi sigurnosti američkih građana“.

„Sada ih otmičari mogu dovesti do prosjačkog štapa. Nemaju izgovora. Otmičari im mogu jednostavno reći da isprazne svoje račune ili prodaju kuću jer oni žele sve, a ti ljudi nemaju odbrane“, dodaje Mitchell.

Cijeli dokumentarni film “Al Jazeera istražuje: Otmice kao biznis” uskoro će biti emitiran na Al Jazeeri Balkans.

Izvor: Al Jazeera