Istraga Al Jazeere: Misteriozni avioni na Haftarovoj teritoriji

Dva aviona Iljušin-76 obavila su nekoliko letova između Egipta, Izraela i Jordana prije nego što su sletjela u libijsku pustinju (Al Jazeera)

U vrijeme kad su snage pobunjenog zapovjednika Khalife Haftara prošlog mjeseca pokrenule napad na Tripoli otkriveni su teretni avioni koji su tajno slijetali u baze pod kontrolom njegove vojske i iskrcavali neidentificirani teret, pokazala je istraga Al Jazeere Arabic.

Satelitske slike i podaci o letovima pokazali su da su dva ruska aviona Iljušin-76, registrirani za emiratsko-kazahstansku kompaniju “Reem Travel”, obavili nekoliko letova između Egipta, Izraela i Jordana prije nego što su sletjela u vojnu bazu pod kontrolom Haftarove Libijske nacionalne armije (LNA). To se dogodilo početkom aprila, u periodu kad su te snage pokrenule napad na glavni grad Libije.

Čini se da su transponderi na letovima bili isključeni dok su letjeli u ratom razorenu sjevernoafričku zemlju.

Libija je trenutno pod embargom na oružje, koji su nametnuli Ujedinjeni narodi nakon višegodišnjih borbi.

Letovi između Jordana, Izraela i Egipta

Video koji su objavile Haftarove snage pokazuje jedan od teretnih aviona – s registracijskim brojem UP-I7645 – nakon slijetanja u vojnu bazu Tamanhant u južnoj Libiji. Uzletio je iz Benghazija na istoku, također Haftarovog uporišta.

Drveni sanduci crne boje s oznakom FF, četiri cifre i podatkom “bruto težina 64 kg” viđeni su kako ih iskrcavaju viljuškarom na pisti u libijskoj pustinji. Na svim sanducima bilo je označeno ime grada Al Bayde.

Na snimkama se vide drveni sanduci crne boje s oznakom 'FF', četiri cifre i podatkom 'bruto težina 64 kg'

“Prateći broj, otkrili smo sumnjivo kretanje aviona koji gotovo redovno operira između Jordana, Izraela i Egipta prije njegovog pojavljivanja u Libiji, što su pokazale i zračna navigacija i tehnologija nadzora ADS-B”, navodi se u istrazi.

Bill Law, analitičar u internetskom magazinu Gulf Matters, kaže da izvještaj potvrđuje koliko se brzo osmogodišnji konflikt razvija.

“Možemo vidjeti da u Libiju dolazi mnogo novih igrača. To je recept koji gotovo vodi u jemenski scenarij. Gledamo prilično sumornu situaciju”, rekao je Law Al Jazeeri.

Rezultati istrage objavljeni su u ponedjeljak, dok su se u blizini centra Tripolija odvijale teške borbe.

Borba za strateški važnu cestu 

Saraj al-Majbri, saradnik LNA, rekao je da su njihove snage napredovale i u zoni Salah al-Deena, nekoliko kilometara od centra grada.

Tvrdi da je napredak boraca LNA prema centru Tripolija usporen proteklih sedmica jer nisu željeli koristiti tešku artiljeriju u naseljenim zonama.

Dva stanovnika izjavila su da se teške borbe vode oko strateški važne ceste koja povezuje Tripoli s aerodromom, nad kojim LNA već ima kontrolu. Govorila su pod uvjetom anonimnosti.

Libija je podijeljena između Haftara, čija armija kontrolira istok i dobar dio juga zemlje, te premijera Fayeza al-Sarraja, koga priznaju Ujedinjeni narodi, i njegove slabe vlade.

U borbi za Tripoli dosad su poginule 562 osobe, uključujući 40 civila, objavila je u ponedjeljak agencija UN-a.

Izvor: Al Jazeera