Istočni dio Mostara i dalje zatrpan smećem

Javna tvrtka Komos iz Mostara već sedam dana ne čisti tzv. istočni dio grada. Traže provođenje Odluke Gradskog vijeća iz 2006. godine o ujedinjenju s poduzećem Parkovi, koje je zaduženo za čišćenje zapadnog dijela Mostara.

Time bi grad dobio jedinstveno komunalno preduzeće. Iz Gradske uprave poručuju da od toga nema ništa.

U Mostaru, koji ima pet komunalnih poduzeća, kontejneri su prepuni smeća.

Smeće se odvlači samo ispred javnih ustanova. Za čistoću tzv. istočne strane Mostara zaduženo je poduzeće Komos.

Građani krive vlasti

Međutim, građani za ovu sliku grada ne krive Komos, već gradske vlasti. 

“Za ovaj nastali problem su krivi Gradska uprava i gradska vlada. Što ne rješavaju na vrijeme te probleme”, pita Ejub.

“Niske temperature, bakterije se razmnožavaju, zaraze. Evo, već znamo da se u Mostaru pojavila šuga i to u jako velikom broju, ali razumijem i ljude Komosa. To su ljudi koji rade jedan težak posao s jako malim platama”, kaže Aida.

“Nije plaćeno, normalno, što bi radili”, iskazao je razumijevanje još jedan stanovnik Mostara, Bega.

Za višemilijunske dugove i situaciju u poduzeću i Komos krivi vlast.

“Poslovi su nam oduzimani. Poslovi preduzeću koje je formirano da obavlja svu komunalnu djelatnost u gradu Mostaru. Nisu nam svi poslovi dodjeljivani, tako da smo mi dovedeni nemarom, nečinjenjem i neprovođenjem Odluke iz 2006. godine Gradske uprave u ovu situaciju”, kaže Vesna Mrgan, direktorica tvrtke Komos.

Odlukom iz 2006. je predviđeno ujedinjenje Komosa i Parkova u jedno komunalno poduzeće.

Tu odluku Gradskog Vijeća potvrdio je i Ustavni sud Federacije. Gradska uprava, iako većinski vlasnik Komosa, tvrdi da nije odgovorna za provedbu Odluke.

“U ovoj samoj Odluci nigdje nije rečeno da tu odluku sada treba da provodi Izvršna vlast, odnosno gradonačenik, već su sve te aktivnosti date u nadležnost uprava preduzeća”, kaže Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika.

Međutim, u Odluci Ustavnog suda jasno je navedeno da je gradonačelnik odgovorna osoba.

Odgovornim ga smatra i sindikat Komosa, te najavljuje tužbe.

Parkovi ne žele ujedinjenje

“Nije njima stečaj u pitanju, oni žele likvidaciju. Svih prethodnih godina šutnjom nadležnih institucija, odnosno gradonačenika, oni hoće da ovo preduzeće dovedu do uništenja. To je nekome cilj”, smatra predsjednik Sindikata radnika tvrtke Komos, Emir Džubur.
 
Nekoliko ulica dalje, na zapadnoj strani, radnici poduzeća Parkovi obavljaju svoj posao.

Znaju šta se događa na tzv. istočnoj strani. I oni su imali istih problema.

Međutim, stečajem i otpuštanjem viška radnika spasili su firmu, te od 2009. posluju pozitivno. Razumiju kolege iz Komosa, no ujedinjenje ne žele.

“Direktor firme Parkovi nam je kazao da to preduzeće ne želi ujedinjenje s firmom koja posluje sa velikim finansijskim gubicima, a za eventualno čišćenje kompletnog grada Mostara Parkovi nemaju niti tehničke niti ljudske kapacitete”, javlja iz Mostara reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera