Istina o operaciji Šah Eufrat

Turska vojska nema mnogo iskustva u novijim taktikama i više joj odgovara teška mašinerija klasičnog ratovanja (Anadolija)

Piše: Cengiz Aktar

Mauzolej Sulejmana Šaha nalazi se u enklavi površine 8797 kvadratnih metara na istočnoj obali rijeke Eufrat u selu Karakozak, koja se smatra teritorijom Turske u Siriji. Udaljen je nekih 30 km od turske granice, 92 km od najvećeg turskog grada Urfe i 123 km od Halepa.

Do subote se enklava sastojala od mauzoleja i simboličnog garnizona od 38 vojnika (donedavno ih je bilo 11, broj je povećan zbog tenzija). Mauzolej je izgrađen 1975. godine kada je sirijska vlada zatražila od Turske da premjesti originalni mezar zbog izgradnje brane Al Tabqa. Mauzolej je prvobitno izgrađen 1886. godine na drugoj lokaciji za vrijeme vladavine sultana Abdula Hamida II, kada je ovo područje bilo u sklopu Osmanskog carstva.

Prema zvaničnoj priči, Sulejman Šah, djed prvog osmanskog sultana i osnivač osmanske dinastije, 1086. godine se utopio dok je pokušavao preći rijeku Eufrat. Taj se događaj zbio u blizini mjesta na kojem je izgrađen originalni mauzolej, na području zamka Djaber. Vremenom je to područje postalo poznato pod imenom “turski mezar”.

Međutim, ne postoje jasni historijski dokazi da je to grobnica Sulejmana Šaha. Krajem Prvog svjetskog rata, ovo su područje prvo okupirali Britanci, a onda Francuzi. Bilateralnim sporazumom u Ankari iz 1921. godine između Francuske i Turske, kojim je ustanovljena tursko-sirijska granica, određeno je da je ovo područje pod jurisdikcijom Turske. To je omogućilo Turskoj da tamo podigne svoju zastavu i postavi svoje vojnike. Dvije godine kasnije, sporazum iz Lozane potvrdio je odredbe sporazuma iz Ankare o turskom suverenitetu nad grobnicom. Ovo je područje jedinstveno jer je jedina turska teritorija van državnih granica.

Evakuacija

Prema zvaničnoj priči, operacija spašavanja i evakuacije počela je u subotu navečer i okončana je prije zore narednog dana. Vojno osoblje je evakuisano i posmrtni ostaci su prebačeni u Tursku. Kasnije će biti prebačeni na novu lokaciju u Eshmeu, selu na tursko-sirijskoj granici koje kontrolišu sirijske kurdske vlasti.

Tzv. “Operaciju Šah Eufrat” u Turskoj niko nije dočekao s entuzijazmom izuzev vjernih pristalica AKP-a. Vlada predsjednika  Recepa Tayyipa Erdogana neće moći iskoristiti ovu operaciju kao herojski ili patriotski čin na predstojećim izborima jer signalizira, ako ništa drugo, gubitak teritorije, pa makar i simbolične. Zaista su opozicione stranke veoma brzo kritikovale ishod ove operacije. Generalni sekretar Republikanske narodne stranke Gursel Tekin je kazao: “Prvi put smo u svojoj 90-godišnjoj historiji kao republika predali svoju teritoriju bez borbe.”

Što se kurdske opozicije tiče, bila je sretna zbog saradnje između turskih oružanih snaga i milicije Stranke demokratskog jedinstva bez koje turske snage ne bi uopšte mogle izvesti ovu operaciju.

Turska vojska nema mnogo iskustva u novijim taktikama i više joj odgovara teška mašinerija klasičnog ratovanja. Suprotno zvaničnoj izjavi turskog premijera Ahmeta Davutoglua koji je porekao saradnju sa sirijskim Kurdima, zvaničnik sirijskih Kurda, Idris Nassan, objavio je da su lokalne vlasti dozvolile turskim snagama prolazak kroz njihovu teritoriju da bi došli do predjela koji grupa ISIL okružuje već duže vremena. Da i ne spominjemo činjenicu kako će spašeni posmrtni ostaci biti sahranjeni u Eshmeu, selu koje je pod kontrolom sirijskih Kurda.

Naposlijetku, turskoj javnosti nije promakla ironija da su turske vlasti otvoreno sarađivale sa grupom koju i dalje smatraju terorističkom. U međuvremenu, ISIL nije ometao ovu operaciju turskih snaga. Sirijska vlada je osudila vojnu intervenciju kao nepoštivanje njene teritorije.

Mauzolej kao meta

U Turskoj se mauzolej u vijestima prvi put pojavio u martu prošle godine kada je ilegalnim prisluškivanjem sastanka vrhovnih zvaničnika otkriveno da se vode diskusije u vezi potencijalne upotrebe mauzoleja kao casus belli da se izvede vojna intervencija u Siriji. Ovu vijest zvanične vlasti ne samo da nikad nisu potvrdile već su je i kategorično odbacile.

Tri mjeseca kasnije, u junu, ISIL je za taoce uzeo 49 članova osoblja turskog konzulata u Mosulu, uključujući i konzula. Pušteni su tek u septembru. U to vrijeme je turski dnevni list Taraf objavio informacije prema kojima bi turske vlasti pristale odustati od mauzoleja ako taoci budu pušteni na slobodu. Ovu informaciju niko nije demantovao.

Sada se premještanje desilo i ovo područje je najvjerovatnije pod kontrolom ISIL-a.

Ostaje nekoliko nejasnih aspekata kao što je smrt jednog turskog vojnika – proglašena “slučajnom” – i činjenica da su mauzolej i zgrada u kojoj je boravio garnizon uništeni kako bi bili sigurni da ih niko neće zloupotrijebiti, pri čemu se vjerovatno misli na ISIL. Nepotvrđene priče sugerišu da je ovo područje ISIL već razorio prije dolaska turskih snaga.

U subotu uvečer turske vlasti su optimistično i odvažno pričale o sposobnostima turskih oružanih snaga – koje nisu poznate po operacijama van svojih teritorija. Pa ipak, tzv. operacija “Šah Eufrat” ostat će izuzetak i zasigurno nije preteča daljnje uključenosti Turske u Siriji.

Ostaje da se vidi da li će ova operacija promijeniti stav Turske u vezi ISIL-a. Turska je nedavno postigla dogovor sa SAD-om da će obučiti otprilike 6000 pripadnika Slobodne sirijske vojske u Turskoj koji neće nužno biti uključeni u borbe protiv grupe ISIL.

Njihova uloga će vjerovatno ostati ograničena na “obuči i opremi” kapacitetu kao i na dijeljenju informacija obavještajnih službi i kontroli granice, prije nego na borbama protiv ISIL-a iz zraka ili sa kopna.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera