Istanbulska konvencija povučena iz Parlamenta Bugarske

Bojko Borisov
Makedonski parlament je, bez prisustva opozicije, jednoglasno ratificirao sporazum o novom imenu države (EPA)

Bugarska vladajuća stranka GERB povukla je iz parlamentarne procedure Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama zbog protivljenja koalicijskih partnera i vjerskih skupina.

Vlada desnog centra Bojka Borisova uputila je prošli mjesec takozvanu Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u Parlament, ali navodna rodna ideologija koju sadrži izazvala je veliko protivljenje u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, koja njome i predsjeda ovo polugodište.

Prijepor oko Istanbulske konvencije zasjenjuje napore premijera Bugarske da zemlju predstavi kao progresivnu i zemlju otvorena pogleda.

Naglašava i sve raširenije protivljenje društveno konzervativnijih zemalja istočne Europe liberalnim vrijednostima bogatijeg zapadnog dijela, prenosi Hina.

Borisov je u četvrtak objavio da GERB povlači dokument iz Parlamenta zbog protivljenja koalicijskih partnera iz stranke Ujedinjeni domoljubi.

Navodni problem prijevoda

“Usvojit ćemo Istanbulsku konvenciju jedino ako bude konsenzusa u bugarskom društvu”, kazao je Borisov.

Jedan od čelnika Ujedinjenih domoljuba Volen Siderov upozorio kako bi GERB-ovo inzistiranje na ratifikaciji konvencije moglo dovesti do pada Vlade i prijevremenih izbora.

U središtu prijepora je definicija roda kao “društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce”.

Neki misle da je problem možda u prijevodu teksta na bugarski jezik, jer bugarska verzija koristi riječ “spol”, biološku razliku muškarca i žene, kao prijevod za rod.

Bugarski jezik nema poseban ekvivalent za riječ rod.

Kritičari konvencije, među kojima je i utjecajna Bugarska pravoslavna crkva, kažu da to može potaknuti mlade da se identificiraju kao transrodni što bi, pak, moglo dovesti do istospolnih brakova.

A to je mnogima u Bugarskoj “crvena krpa” pred očima. 

Politički analitičar Daniel Smilov odbacuje problem s prijevodom.

Analitičar: Opasnost od daljnjih ucjena

“To je lingvističko pitanje, koje je lako riješiti. Važnije je promijeniti političko ozračje u zemlji.”

“GERB će sada njegovi nacionalističke i konzervativni partneri moći lakše ucjenjivati, čak i da odustanu od proeuropske orijentacije”, smatra Smilov.

Bugarska Vlada je potpisala Istanbulsku konvenciju 2016. godine i jedna je od 40 zemalja koje su to učinile.

Do sada ju je ratificiralo njih 28.

Među onima koje je još nisu ratificirale nalaze se i Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka, Grčka, Irska.

Izvor: Agencije